Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Krimi

Za uplynulý týždeň zahynuli na železnici dvaja ľudia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Počas uplynulého týždňa boli zaznamenané aj tri prípady krádeží, pričom kuriózny prípad sa odohral v Dubnici.

Bratislava 12. januára (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali počas uplynulého týždňa dve zrážky vlakov s civilnou osobou. V stredu (7.1.) krátko po 8. hodine ohlásil rušňovodič EC vlaku na trati Bernolákovo – Senec, že zrazil a usmrtil muža, ktorý sa pohyboval v koľajisku. Na druhý deň sa odohrala podobná tragická udalosť na trati Šelpice – Trnava, kde osobný vlak zrazil na železničnom priecestí muža. Pravdepodobne išlo o samovraždu. Oba prípady vyšetruje polícia.

V Topoľčanoch sa neznámy muž chcel pokúsiť tiež o samovraždu. Pred príchodom osobného vlaku oslovil v nočných hodinách výpravcu s otázkou, kedy pôjde vlak. Uviedol svoje samovražedné úmysly, následne výpravca kontaktoval políciu. Na trati Šenkvice – Cífer boli vyrozumení o zníženej rýchlosti jeden osobný vlak a jeden rýchlik, a to z dôvodu pohybu podozrivej osoby v koľajisku. Rušňovodič rýchlika stihol zastaviť, prítomná hliadka železničnej polície muža naložila do vlaku. Následne spolu odišli do Trnavy, kde bol odvedený na policajné oddelenie.

Nebezpečná situácia sa odohrala aj na trati Rajec – Lietavská Lúčka. Počas jazdy osobného vlaku došlo na priecestí k stretu s cestným motorovým vozidlom, ktoré z miesta udalosti odišlo. Túto udalosť vyšetruje žilinská polícia.

Na priecestí na trati Skalité – Čierne pri Čadci zase uviazlo v piatok (9.1.) nadránom vozidlo. Z miesta uviaznutia sa vodič s vozidlom dostal vlastnými silami.

Aj na základe týchto prípadov ŽSR upozorňujú na ľahostajnosť osôb pohybujúcich sa v okolí železničných tratí a priecestí a tiež na nepozornosť vodičov. Železnice preto vyzývajú verejnosť na opatrnosť pri pohybe v blízkosti železničnej trate a dodržiavanie zákona o premávke na pozemných komunikáciách. "Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti až kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne," upozornila Ivana Popluhárová z Generálneho riaditeľstva ŽSR.

Počas uplynulého týždňa boli zaznamenané aj tri prípady krádeží, pričom kuriózny prípad sa odohral v Dubnici. Na nástupišti bolo zistené násilné otvorenie informačnej tabule uvádzajúcej príchody a odchody vlakov a odcudzenie tohto zoznamu. Vyčíňali aj vandali. Napríklad v Trenčianskych Bohuslaviciach posprejovali stožiar na nástupišti a plexisklo pri vstupe do podchodu.

Aj počas uplynulého týždňa zaznamenali ŽSR zrážky vlaku so zverou. Bolo ich dovedna až 27.