Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Krimi

Začal sa proces s expríslušníkom francúzskej cudzineckej légie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Trio je obžalované z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a z obzvlášť závažného zločinu podvodu.

Bratislava 22. januára (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal proces s bývalým príslušníkom francúzskej cudzineckej légie Jánom T. a ďalšími dvoma obžalovanými Mikulášom B. a Marcelom M.

Trio je obžalované z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a z obzvlášť závažného zločinu podvodu. Obžalovaní, ako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), dnes odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Zároveň dvaja z obžalovaných využili svoje právo nevypovedať. Hlavné pojednávanie, ktoré bude pokračovať 1. a 2. februára, sa dnes začalo čítaním obžaloby.

Dnes ešte pred súdom budú čítať listinné dôkazy z prípravného konania. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Podľa obžaloby sa mali najneskôr od roku 2015 obvinení spolčiť za účelom usmrtenia poškodenej konateľky spoločnosti, ktorá by bola prekážkou pre ich podnikateľské aktivity smerujúce k zmene vlastníctva spoločnosti.

Trojica je od marca minulého roka vo väzbe. Rozhodol o tom vtedy na svojom neverejnom zasadnutí Najvyšší súd (NS) SR. Trio zadržala 27. februára 2015 počas rozsiahlej policajnej akcie Národná kriminálna agentúra na Dominikánskom námestí v Košiciach. Do väzby ich zobral sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica 2. marca.

Sudca ŠTS obvinených zobral do väzby, aby nemohli ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Muži sú obvinení z prípravy úkladnej vraždy a podvodu. Ako informoval vtedy Košický Korzár, koncom februára polícia vykonala niekoľko domových prehliadok vrátane bytu, v ktorom býva Ján T. Toho prepustili v roku 2014 z väzenia po odpykaní 7,5-ročného trestu za podpálenie kasína počas pokrového turnaja.