Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Krimi

O zákonnej ochrane nahlasovateľov korupcie vie iba pätina Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa zistení prieskumu, viac ako štvrtina opýtaných zastáva názor, že takýto nárok na ochranu občania zo zákona nemajú a viac ako polovica respondentov na to nevedela odpovedať.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Iba každý piaty občan Slovenska vie, že pri nahlásení korupcie alebo inej nekalej činnosti má zo zákona nárok na ochranu - napríklad pred účelovým prepustením zo zamestnania. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Nadácie Zastavme korupciu pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý každoročne pripadá na 9. december.

Podľa zistení prieskumu, ktorý pre nadáciu vypracovala agentúra Focus, viac ako štvrtina opýtaných zastáva názor, že takýto nárok na ochranu občania zo zákona nemajú a viac ako polovica respondentov na to nevedela odpovedať. O možnosti, ktorú zákon nahlasovateľom korupcie v tomto prípade dáva, vedelo len 20 percent opýtaných.

"Aj preto sme vytvorili portál www.akooznamit.sk – aby sme čo najzrozumiteľnejšie vysvetlili, čo všetko nahlasovanie korupcie obnáša a aké možnosti ochrany ponúkajú už dnes platné zákony," uviedla Marianna Leontiev, spolupracujúca advokátka Nadácia Zastavme korupciu.

Nadácia sa v prieskume tiež pýtala, ako Slováci hodnotia úsilie polície pri odhaľovaní korupcie. Rovnako ako pred rokom, traja zo štyroch opýtaných ho označili za nedostatočné. "Iba 22 percent ľudí ho ohodnotilo ako skôr alebo rozhodne dostatočné. Tri percentá nevedeli odpovedať," priblížil výsledky výkonný riaditeľ nadácie Pavel Sibyla.

V prieskume dostali respondenti aj otázku, či si myslia, že väčšina ľudí na Slovensku by nahlásila korupciu, keby im bola zaručená primeraná ochrana. S takýmto výrokom sa úplne alebo skôr stotožnilo 39 percent opýtaných. Opačný názor malo 41 percent respondentov.

Sibyla poukázal i na výpovedný charakter odpovedí na poslednú otázku v prieskume. Respondenti sa v tomto prípade mali vyjadriť, či by sa podľa nich väčšina ľudí na Slovensku dopustila korupčného správania, ak by na to mala vhodnú príležitosť. "Úplne alebo skôr s ním súhlasilo 72 percent opýtaných. Opačný názor mala presná pätina respondentov," referoval výkonný riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu.

Agentúra Focus zbierala dáta v termíne od 7. novembra do 11. – 13. novembra 2017 prostredníctvom osobných rozhovorov, na anketové otázky odpovedalo 1017 respondentov.