Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

100 rokov fotografickej techniky zo zbierky Antona Fialu

Foto: SNM

Výstava prezentuje storočný vývoj fotografickej techniky, od prvých ateliérových veľkoformátových kamier až po prvé dvojoké a jednooké zrkadlovky a kinofilmové prístroje.

Bratislava 3. novembra (OTS) - Slovenské národné múzeum v spolupráci so Stredoeurópskym domom fotografie otvára v rámci festivalu Mesiaca fotografie novú výstavu 100 rokov fotografickej techniky. Zo zbierky Antona Fialu. Pre verejnosť bude sprístupnená od 4. novembra 2016 do 26. februára 2017 v priestoroch Výstavného pavilónu Podhradie na Žižkovej ulici 16 v Bratislave.

Výstava prezentuje storočný vývoj fotografickej techniky, od prvých ateliérových veľkoformátových kamier cez skladacie cestovné prístroje, ručné fotoaparáty na zvitkové filmy, až po prvé dvojoké a jednooké zrkadlovky a kinofilmové prístroje. Všetky exponáty pochádzajú zo súkromnej zbierky Antona Fialu, ktorý sa jej budovaniu venuje od roku 1972. Zbierkové predmety dopĺňajú originály a reprodukcie fotografií, ktoré ilustrujú vývoj fotografickej techniky na konkrétnych dielach významných slovenských a svetových autorov: Karola Divalda, Hermana Weissbacha, Martina Martinčeka, Karola Kállaya, Marie Zavadilovej a ďalších. Súčasťou výstavy je simulácia dobového fotoateliéru, funkčná camera obscura, ukážky stereofotografií, a mnohé ďalšie interaktívne prvky, ktoré si môže návštevník vyskúšať a zažiť na “vlastnej koži”.

Foto: SNM
Za rozvojom fotografie stojí Angličan Frederick Scott Archer, ktorý v roku 1851 publikoval informácie o svojom vynáleze - tzv. mokrom kolódiovom procese. Fotografovaním na sklenené dosky a vytvorením transparentného negatívu dosiahol možnosť neobmedzeného reprodukovania obrazu bez akejkoľvek straty kvality. Tento spôsob veľmi rýchlo nahradil dovtedy používané zložité techniky fotografovania čo umožnilo neuveriteľný rozmach a demokratizáciu fotografie, ktorý trvá až dodnes.

Archer si svoj vynález, na ktorom mohol zbohatnúť, nikdy nenechal patentovať, pretože chcel, aby k nemu mali prístup všetci, ktorí mali záujem. O tri roky neskôr publikoval aj podrobný manuál na používanie kolódia, čím stimuloval tisíce ľudí, aby ho začali používať. Iróniou osudu je, že sám o tri roky neskôr, vo veku 44 rokov, zomrel v chudobe a takmer zabudnutý.

Kurátormi výstavy sú Dorota Holubová a Martin Kleibl.

SNM je vrcholná štátna inštitúcia v oblasti múzejnej činnosti na Slovensku. Spravuje 18 špecializovaných múzeí, stovky objektov, vrátane národných kultúrnych pamiatok: Bojnický zámok, kaštieľ v Betliari, hrad Červený Kameň, hrad Krásna Hôrka, Spišský hrad. Pod SNM patrí aj sieť múzeí venovaných kultúre národnostných menšín, memoriálne múzeá, verejný archív a vedecká knižnica.