Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

A. VOJTÁŠEK: Migranti sú aj prínosom a obohatením nášho života

Na snímke Aleš Vojtášek. Foto: Archív Aleša Vojtášeka

Zároveň dodal, že rôzne veci nie sú len čiernobiele a táto jeho sociálna vzorka je viacgeneračná od dvadsiatnikov po šesťdesiatnikov i z rôznych oblasti života a profesijného zamerania.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Nový projekt fotografa Aleša Vojtáška I AM IN dokumentuje cudzincov z rôznych krajín, ktorí dlhodobo žijú aj pracujú u nás. Výstava je v bratislavskej Open Gallery a otvorila 12. ročník multižánrového festivalu [fjúžn] zameranom na cudzincov a migrantov, ktorý potrvá do 28. apríla.

"Vyhľadal som desať integrantov, ktorí na území Bratislavy v rámci multikulturalizmu priniesli obohatenie a niečo zaujímavé. Chcel som poukázať, že teraz, keď migrácia v médiách je posúvaná viac v negatívach, netreba sa iba báť. Ľudia sú rôzni, v podstate vždy to má viac odtieňov. Niektorí môžu aj ublížiť, ale naopak sú práve ľudia, ktorí vedia niečo rozvinúť. Ukazujem také osudy a upozorňujem, že to nie len o nejakých krajinách blízkeho východu alebo ázijských, ale že je to aj európsky fenomén. Preto tu mám Rumunku, Taliana, ale aj ľudí zo Senegalu, Vietnamu a iných krajín, ktoré sú skôr v rámci migrácie," na štvrtkovej (20. 4.) vernisáži výstavy povedal pre TASR fotograf.

Zároveň dodal, že rôzne veci nie sú len čiernobiele a táto jeho sociálna vzorka je viacgeneračná od dvadsiatnikov po šesťdesiatnikov i z rôznych oblasti života a profesijného zamerania. Všeobecne najznámejší z jeho výberu sú mladá speváčka Celeste Buckingham a sklársky výtvarník Ašot Haas. Portrétom a textom sú predstavení i ďalší umelci, ale aj lekár, šéfredaktorka časopisu, riaditeľka medzinárodnej školy a škôlky, majitelia talianskeho a vietnamského bistra či expert na energetiku.