Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Adriana Kohútková zaspieva na svetovej premiére operety J.Cimrmana

Adriana Kohútková Foto: TASR

Fiktívny český génius, ktorého postavu vytvorili práve Svěrák a medzičasom zosnulý Ladislav Smoljak, získal v celonárodnej ankete o Najväčšieho Čecha najviac hlasov.

Praha 3. júna (TASR) - Slovenská sopranistka Adriana Kohútková bude jednou zo sólistiek pri svetovej premiére operety Proso z pera fiktívneho českého génia Járu Cimrmana. Dejiskom prvého uvedenia tohto diela by mal byť 13. júla Obecný dom v Prahe, a to až od 20.00 h.

Ako v zdôvodnení neskoršieho začiatku premiéry uviedli organizátori prostredníctvom internetu, "pri dôkladnom štúdiu archívnych záznamov autorovho prevedenia fragmentov operety sa zistilo, že Jára Cimrman neobyčajne úporne trval na uvedení jeho diela až na prahu súmraku. Vzhľadom k letnému času si to vynútilo posun začiatku svetovej premiéry z pôvodných 19.00 h o 60 minút.

Na prezentácii diela sa bude spolupodieľať Český národný symfonický orchester pod taktovkou Libora Peška, ďalšími sólistami budú tenoristi Tomáš Černý a Miloň Čepelka V priebehu premiéry, ktorú v priamom prenose odvysielajú v desiatkach kinosál po krajine nebude chýbať fundovaný výklad osvedčených "cimrmanológov" Zdeňka Svěráka, Miloňa Čepelku, Petra Bruknera a Roberta Bártu, informuje internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na Radku Urbancovú zo spoločnosti Aerofilms.

Výťažok z podujatia poputuje na účet Centra Paraple, čo je charitatívna organizácia podporujúca fyzicky postihnutých, s ktorou dlhodobo spolupracuje pilier pražského Divadla Járu Cimrmana Zdeněk Svěrák.

Fiktívny český génius, ktorého postavu vytvorili práve Svěrák a medzičasom zosnulý Ladislav Smoljak, získal v celonárodnej ankete o Najväčšieho Čecha najviac hlasov, napokon sa však "musel uspokojiť s čestným uznaním", pretože bol vyradený z regulárneho rebríčka. Neskôr sa objavil aj medzi prezidentskými kandidátmi a stal sa najväčším zázrakom ČR v hlasovaní televíznych divákov.