Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Afriku či spôsob života jej obyvateľov približujú Farby Afriky

Foto: TASR/Dušan Hein

Výstavu Farby Afriky si môžu záujemcovia pozrieť do 29. júla 2012 v priestoroch Thurzovho domu Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 3. mája (TASR) – Tradičný spôsob života domorodých obyvateľov Afriky, ich rituály a mnoho iných zaujímavostí čierneho kontinentu približuje interaktívna výstava Farby Afriky, ktorú dnes slávnostne otvorili v priestoroch Thurzovho domu Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Pozrieť si ju možno do 29. júla v expozíciách múzea. Podľa slov jeho riaditeľa Romana Hradeckého výstavu pripravili v tomto čase preto, lebo školy budú mať v máji a júni priestor na to, aby ju v rámci výletov navštívili. V júli sa zas organizujú detské tábory, taktiež mnoho ľudí cestuje, odôvodnil Hradecký. Jedna časť výstavy Cestovanie po Afrike je situovaná v Thurzovom dome, ďalšia pod názvom Pestrá príroda v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.

Výstavu zorganizovalo Stredoslovenské múzeum v spolupráci s Detským múzeom Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave, Africkým múzeom Emila Holuba v Holiciach a akademickým maliarom Štefanom Kockom. Hradecký priblížil, že Detské múzeum SNM túto výstavu realizovalo v minulom roku. "Výstavu sme si zapožičali s tým, že sme ju prispôsobili našim podmienkam," dodal.

Malí návštevníci si prídu na svoje

Referentka pre vzťahy múzea s médiami Gabriela Kováčová uviedla, že najmä malí návštevníci si prídu na svoje v interaktívnom prostredí, kde na vlastnej koži spoznajú "nehostinnosť" Sahary či prežijú dobrodružstvo v pralese. "Na svojej dobrodružnej ceste po čiernom kontinente sa môžu pozrieť na svet očami hrocha, žirafy alebo leva," priblížila Kováčová časť výstavy v Tihányiovskom kaštieli. V Thurzovom dome môžu návštevníci zažiť deň afrického dieťaťa alebo si vyskúšať život v beduínskom stane. Pripravené sú pre nich príbytky Dogonov a Masajov. Farby Afriky – Cestovanie po Afrike priblíži tradičný spôsob života domorodých obyvateľov, ich tradície a rituály. Podľa lektorky Jaroslavy Dobrotovej je veľmi zaujímavý napríklad kmeň Dogonov, ktorých volajú aj vesmírni ľudia. Žijú väčšinou na stolových horách, vysoko v skalných útesoch.

B.BYSTRICA: Afrika uprostred mesta



Tu bude player



Na výstave si môžu návštevníci pozrieť aj obrazy. Tie počas svojich ciest namaľoval akademický maliar Štefan Kocka, ktorý navštívil Keňu. Okrem iného aj masajský kmeň pod Kilimandžárom, strávil tu týždeň. "Nebýval som u nich, býval som v kempe. Ale každý deň som chodil celý týždeň kresliť, maľovať a žiť s nimi. Zažívať smútok, lásku, život, radosť a všetko možné," dodal Kocka.

Súčasťou pripravovanej výstavy je aj zbierka osobných predmetov z dobrodružných ciest po Afrike Emila Holuba, cestovateľa z 19. storočia, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu Afrického múzea Emila Holuba v Holiciach. Holub ešte počas svojho života rozdal zozbierané predmety do múzeí a škôl po celom Uhorsku. Časť jeho zbierky sa stala základom zbierkového fondu aj pre Stredoslovenské múzeum. Banskobystričania môžu vidieť spomínané dary z roku 1895 práve na tejto výstave.



Stredoslovenské múzeum podporuje projekt Unicef – Školy pre Afriku. Návštevníci tak môžu počas výstavy zároveň prispieť na uvedený projekt. Predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura priblížil, že kampaň existuje už niekoľko rokov. "Hľadáme finančné prostriedky pre školy v 11 krajinách Afriky." Financie sústreďujú na budovanie, rekonštrukciu škôl, vzdelávanie učiteľov a pod.