Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zosnulého akademického maliara Mikuláša Klimčáka pochovajú 10. marca

Inštalácia výstavy akademického maliara Mikuláša Klimčáka pod názvom Mikuláš Klimčák: Výber z diela – Veľké jubileum, venovanej 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach 3. decembra 2014. 93-ročný sakrálny autor súčasne vystavuje aj obrazy zo svojej celoživotnej tvorby. Foto: TASR/František Iván

Gréckokatolícky umelec M. Klimčák zomrel 2. marca v Bratislave vo veku 94 rokov.

Bratislava 8. marca (TASR) - Pohreb slovenského výtvarníka, akademického maliara Mikuláša Klimčáka bude vo štvrtok 10. marca v Bratislave. Pohrebné obrady so zádušnou svätou liturgiou sa budú konať o 11.00 h v gréckokatolíckom katedrálnom chráme Povýšenia Pánovho Kríža na Ulici 29. augusta. Obradom bude predsedať bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák. Informoval o tom hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Gréckokatolícky umelec M. Klimčák zomrel 2. marca v Bratislave vo veku 94 rokov.

Mikuláš Klimčák sa narodil v roku 1921 v gréckokatolíckej rodine v Humennom. V rokoch 1943 - 1945 študoval na oddelení kreslenia a maľovania na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave u J. Mudrocha. V roku 1948 ukončil štúdium na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe u profesorov Františka Tichého a Jozefa Nováka. Od roku 1950 žil a tvoril v Bratislave.

Diela Mikuláša Klimčáka sa nachádzajú v slovenských múzeách, galériách, súkromných zbierkach. Jeho gobelíny, artprotisy a obrazy zdobia priestory vrcholných inštitúcií Slovenskej republiky. Šesť metrov dlhý a takmer tri roky tkaný gobelín Byzantská misia na Veľkej Morave skrášľuje historické priestory Bratislavského hradu. Nesmrteľný bájny vták Fénix zvečnený majstrom do artprotisu visí v Národnej rade SR ako umelcov dar parlamentu pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky 1. januára 1993.

Mikuláš Klimčák sa spolu so svojím bratom podieľal na výzdobe mnohých gréckokatolíckych chrámov na Slovensku moderným cirkevným umením - tvorbou ikon, stenopisov, krížov a pod. Jeho dielom je napríklad oltár, ikonostas a vnútorná maľba v gréckokatolíckom chráme v Bačkove, vnútorná maľba v pútnickom chráme v Ľutine, krížová cesta v Humennom, okná v gréckokatolíckom chráme v Ľubici a ďalšie diela v mnohých gréckokatolíckych a rímskokatolíckych chrámoch.

Podľa návrhu majstra Klimčáka bol realizovaný sarkofág gréckokatolíckeho biskupa Petra Pavla Gojdiča (1888-1960) v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove. Jeho diela zdobia aj interiér gréckokatolíckej katedrály Povýšenia sv. Kríža v Bratislave, viacerých škôl, v rekreačnom stredisku v Tatranskej Lomnici, kúpeľoch Piešťany a iných. Je tiež autorom viacerých poštových známok.

M. Klimčák vo svojom diele výrazovo čerpal najmä z tradičnej byzantskej ikonografie, akcentoval počiatky slovenských národných dejín a obdobie Veľkej Moravy, šíril myšlienku cyrilo-metodskej misie solúnskych bratov sv. Konštantína a Metoda. Za svoju tvorbu získal viaceré ocenenia, medzi nimi Cenu Fra Angelico (2003) udelenej Radou pre vedu, vzdelanie a kultúru Konferencie biskupov Slovenska, rytier Rádu sv. Silvestra, ktoré mu udelil pápež Benedikt XVI. (2007), Zlatú medailu Matice slovenskej (2011) a iné.