Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Akademický maliar Miroslav Cipár sa dožíva 80 rokov

Výstava slovenského výtvarníka maliara, dizajnéra, ilustrátora a grafika Miroslava Cipára pod názvom Maľba v Galérii mesta Bratislavy - Pálffyho paláci vo štvrtok 21. novembra 2013 v Bratislave. Foto: Martin Baumann

Je pokladaný za jedného z najvšestrannejších slovenských výtvarníkov. Jeho bohaté portfólio tvoria maľby, sochy, grafiky a vytvoril aj mnohé známe logá.

Vysoká nad Kysucou/Bratislava 8. januára (TASR) – Akademický maliar Miroslav Cipár sa vo štvrtok 8. januára dožíva životného jubilea 80 rokov.

Je pokladaný za jedného z najvšestrannejších slovenských výtvarníkov. Jeho bohaté portfólio tvoria maľby, sochy, grafiky a vytvoril aj mnohé známe logá. Nepochybne najpopulárnejšie sú však jeho ilustrácie, za ktoré získal viacero významných ocenení. "Brilantné majstrovstvo radí Cipára nepochybne k európskym umelcom, ktorým slovanstvo - hlavne v očiach západných zberateľov a obdivovateľov výtvarného umenia - nemožno uprieť", povedal na výtvarníkovu adresu Vincent Polakovič, galerista a spoluzakladateľ bratislavskej Danubiany.

Miroslav Cipár sa narodil 8. januára 1935 vo Vysokej nad Kysucou. Po ukončení žilinského gymnázia študoval v rokoch 1953-1955 na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave u profesora Eugena Lehotského. V rokoch 1955-1961 absolvoval štúdium grafiky a monumentálnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave pod vedením profesorov Vincenta Hložníka a Petra Matejku. Erudovanosť a skúsenosti získal v rokoch 1971-1972 v indickom Novom Dillí v Children's Book Institut, v roku 1985 viedol workshop pre ilustrátorov na Srí Lanke a v roku 1987 získal štipendium v Spojených štátoch amerických. Uznávaný slovenský výtvarník stál pri zrode a realizácii viacerých kultúrnych projektov, ako je napríklad Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Významnú úlohu zohral aj v prelomovom roku 1989, keď bol jedným zo zakladateľov hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a aktérov Nežnej revolúcie.

Univerzálny umelec Miroslav Cipár sa venuje úžitkovej grafike, monumentálnej tvorbe, sochárstvu, tvorbe značiek a tiež pracuje v oblasti reklamnej a plagátovej tvorby, animovaného filmu a scénografie. Jeho veľkou prednosťou však ostáva kresba, charakteristická Cipárovým nezameniteľným rukopisom. Ten spočíva v štylizácii jednoduchých predmetov, ktoré skladá tvarovo i farebne do kompozične zoskupených obrazov plných fantázie. Za ilustračnú tvorbu získal Miroslav Cipár viacnásobnú Cenu vydavateľstva Mladé letá a Čestné uznania zo súťaže Najkrajšia kniha. Za ilustrácie ku knihám Márie Ďuríčkovej Biela kňažná a Dunajská kráľovná získal Plaketu BIB'73 a Plaketu BIB'77. Z Festivalu najkrajších kníh sveta vo francúzskom Nice si v roku 1972 priniesol ocenenie Zlatý orol za ilustrácie Aristofanovej Lýsistraty. Od roku 1979 je výtvarník nositeľom ceny Ľudovíta Fullu a od roku 2001 tiež nositeľom Radu Ľudovíta Štúra I. triedy.

"Páči sa mi názor – prijal som ho za svoj – že človek sa narodí kvôli tomu, aby sa vyjadril, aby povedal, čo si myslí o svojej existencii", vyznal sa raz Miroslav Cipár. S manželkou Vilmou žije v Bratislave, má dve deti a štyri vnúčatá.