Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Akordeonista Boris Lenko zahrá na slovenských hradoch

Boris Lenko Foto: Mjuzik.eu

Umelec, ktorý patrí k najvýraznejším a zároveň najoriginálnejším postavám súčasnej hudobnej scény, je profesorom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Špičkový slovenský akordeonista Boris Lenko odohrá počas víkendu turné po troch slovenských hradoch, dnes začína na Modrom Kameni, deň nato pokračuje na Trenčianskom hrade a v nedeľu 23. novembra sa predstaví v Obrazárni Kežmarského hradu.

Umelec, ktorý patrí k najvýraznejším a zároveň najoriginálnejším postavám súčasnej hudobnej scény, je profesorom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Na koncertných pódiách sa prezentuje v rôznorodých žánrových podobách od klasickej hudby cez medzižánrové projekty, džez až po pop music. Okrem klasických sólových recitálov sa Boris Lenko pravidelne objavuje v komorných zoskupeniach: vo vlastnom súbore ALEA, v Triangu Petra Breinera, v etno projekte After Phurikane, ako prominentného interpreta si ho k spolupráci prizývajú aj hudobníci z iných žánrov, medzi nimi napríklad Jana Kirschner.

Ukážka majstrovstva Borisa Lenka





Hru Borisa Lenka charakterizuje virtuozita, priezračnosť a krása zvuku, ale aj neustále hľadanie vlastného, originálneho pohľadu na akordeónovú interpretáciu a repertoár. Na Slovensku sa stal nielen zanieteným propagátorom pôvodnej akordeónovej literatúry, inšpirátorom vzniku množstva diel slovenských autorov, ale napríklad aj priekopníkom hudby Astora Piazzollu, nestora umeleckých foriem argentínskeho tanga, v ktorom hrá akordeón kľúčovú podobu.

V Palote kaštieľa Modrý Kameň, v Delovej bašte Trenčianskeho hradu a v Obrazárni Kežmarského hradu ponúkne Boris Lenko výber zo svojho aktuálneho sólového CD Homo harmonicus s hudbou Petra Zagara, Györgya Ligetiho, Ilju Zeljenku, Jürgena Ganzera, Ole Schmidta, ako aj vlastné skladby. Výber z diel súčasných skladateľov doplnia Lenkove pozoruhodné transkripcie starších diel, pôvodne komponovaných pre čembalo, od Josepha Haydna a Domenica Scarlattiho, ktoré vyšli aj na mimoriadne úspešnom CD Scarlatti / Haydn Sonatas.

Turné po slovenských hradoch je už druhým Lenkovým koncertným projektom v zaujímavých architektonických priestoroch. V roku 2012 absolvoval mimoriadne úspešné turné v drevených kostoloch.

Hlavným organizátorom je OZ ORGANYzácia, spoluorganizátormi SNM - Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Trenčianske múzeum v Trenčíne a Múzeum v Kežmarku. Turné finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR. TASR informovala Andrea Serečinová z agentúry mjuzik.eu.