Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Kultúra

Album Ikony skupiny Nocadeň vychádza po 15 rokoch na vinyle

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Producentsky sa pod album podpísal Róbert Kopina, ktorý sa tiež postaral o nahrávanie väčšiny nástrojov.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Album Ikony skupiny Nocadeň vychádza v reedícii na vinylovej platni. Album vyšiel pôvodne v roku 2008 a kapela spolu s ním vstúpila do druhého desaťročia svojej existencie. Odvtedy uplynulo už pätnásť rokov a kultová nahrávka košickej formácie teraz vychádza na vinyle. Sú na ňom hity Iba pár minút aj Umriem pri tvojich nohách. TASR informoval PR manažér Tomáš Karpel.

Ikony sú už štvrtou vinylovou platňou v diskografii skupiny. Tou vôbec prvou je album Auróra, vydaný v tomto formáte v roku 2021, po ktorom nasledovala vinylová reedícia albumu Nestrieľajte do labutí (2022). Treťou platňou pre zberateľov sa stal vo februári tohto roka album Pozemskí astronauti a najnovší prírastok Ikony vinylové reedície uzatvára.

Producentsky sa pod album podpísal Róbert Kopina, ktorý sa tiež postaral o nahrávanie väčšiny nástrojov. Texty na albume boli výhradne v rukách Rasťa Kopinu, ktorý v tom čase inšpiráciu našiel v predčasnej kríze stredného veku. Poetika albumu Ikony je natoľko silná, že sa texty jednotlivých piesní zámerne nedostali do vnútra bookletu albumu a fanúšik ich nenájde ani v obale LP platne.

Bratia Kopinovci označili tento album v čase jeho vzniku ako temný a špinavý. "Naším zámerom bolo natočiť čistokrvný gitarový album, preto sme mu v dobe jeho vzniku dali nálepku špinavý. Bolo na ňom použité minimum elektroniky a zvukovo sme sa chceli priblížiť k nášmu debutu. V textoch pesničiek som sa potreboval vypísať z rozpadu vzťahu a z môjho pocitu krízy stredného veku, preto sme mu dali prívlastok temný. V jadre sú to však krištáľovo čisté pesničky, ktoré prinášajú poslucháčovi množstvo katarzných pocitov," vysvetlil Rasťo Kopina.