Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Album Missariel bol pre Luciu Bílú zásadný. Vychádza v reedícii

Na snímke česká speváčka Lucie Bílá. Foto: TASR - Jakub Kotian

Missariel ovplyvnil budúcnosť jeho tvorcov Lucie Bílej, skladateľa Ondřeja Soukupa a textárky Gabriely Osvaldovej. 

Bratislava 4. apríla (TASR) - Vydavateľstvo  Warner Music spolu so skladateľom Ondřejom Soukupom pripravili speváčke Lucii Bílej k narodeninám, ktoré oslávi 7. apríla, prekvapenie v podobe remastrovanej 2 CD edície jej albumu Missariel.

Missariel je jedno z najzásadnejších popových českých albumov, ktorý ovplyvnil budúcnosť jeho tvorcov Lucie Bílej, skladateľa Ondřeja Soukupa a textárky Gabriely Osvaldovej. V roku 1993 bol ocenený šiestimi cenami akadémie populárnej hudby v kategórii speváčka, album, nahrávka, producent, skladba Láska je láska a videoklip – Láska je láska.

Dvojalbum ponúka skladby Perníková chaloupka, Missariel, Útěk, Maratón, Tango v opeře, Ukrajina, Taneční píseň, Requiem, Láska je láska  (feat. Ilona Csáková, Pavla Forstová), Apatyka, na druhom CD potom Jedu dopředu (feat. Jiří Korn), Bomber, Whaw Whaw George Denis (feat. Oto Klempíř a Michal Viktořík), Angels, Disco Dance (feat. Martin Pošta), Victoria, LSD, Sebeláska (feat. Filip Renč), Black Pieces (feat. Michael Kocáb, Ondřej Soukup, Pražští pěvci), Gloria (feat. Dagmar Vaňkátová), Garden of Earthly Delights (Bells).



„Missariel som nahral v našom vtedajšom byte na Vinohradoch, kde som mal v malej izbe o rozmeroch 1,5 krát 4 metre štúdio. Keď mi Gábina čítala texty, tak sme sa často hlasne smiali, veľmi sme pri tom fajčili, pili kávu alebo víno a medzi nami sa ešte motal malý František,“ spomína Soukup a oceňuje vtedy ešte talent budúcej niekoľkonásobnej slávice. „Keď sme nahrávali demo, povedal som jej - Lucka, po synťákovom sóle ti ukážem a ty začneš spievať, čo budeš chcieť. Najprv skôr jemnejšie a potom spev graduj. Budem ti ďalej ukazovať, že tak bude vyzerať vrchol a tak stíšenie. Aj keď predtým hudbu nepočula, tak z nej vyšlo na prvýkrát niečo tak fenomenálne, že som odmietol čokoľvek vylepšovať alebo prerábať. Tu sa nebo spojilo s peklom a prešlo jej hlasivkami.“

K 25. výročiu vydania albumu Missariel vychádza jej 2 CD verzia. Skladby pôvodného albumu boli digitálne zremastrované. Na bonusový disk zaradil Soukup nahrávky, ktoré vznikli v tom istom období. Niektoré skladby predznamenali album Missariel, niektoré boli pôvodne určené na projekt tanečnej skupiny UNO či film Víta Olmera Nahota na prodej a scénické oratórium Zahrada rajských potěšení. Dobovou raritou je duet s Jiřím Kornom Jedu dopředu.

Pri zrode albumu stál aj skladateľ Ondřej Soukup.
Foto: TASR/Miroslav Košírer


Lucie Bílá stojí na absolútnej špičke českej a slovenskej pop-music už viac ako dvadsať rokov. Devätnásť Zlatých slávikov, cena speváčka dvadsaťročia od hudobnej akadémie, Cena Thálie, to sú ocenenia, ktoré získala. Ondřej Soukup je jedným z úspešných skladateľov pop-music, crossoverov, muzikálov a filmovej hudby. Svedčia o tom ceny na čele s ocarovým Koljom a České levy za filmy Nejasná správa o konci sveta a Tmavomodrý svět. Gabriela Osvaldová patrí k najoriginálnejším textárom českej pop-music. Spolu s Ondřejom Soukupom je tiež autorkou niekoľkých muzikálov spolu s oceňovanou Johankou z Arku.

TASR informovala marketingová a promo manažérka spoločnosti Warner Music Renáta Tomášová.