Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

ALICE NELLIS: Pravda je niečo, čo sa stáva veľmi relatívnym

Na archívnej snímke česká režisérka Alice Nellis Foto: TASR/Oliver Ondráš

O tom, že človek nosí pravdu v sebe, hovorí už sprievodný text rozprávky na jej začiatku.

Bratislava 29. mája (TASR) - Tento týždeň sa na Slovensko vrátila česká režisérka a scenáristka Alice Nellis (Tajnosti (2007), Mamas & Papas (2010), Perfekt Days (2011), Revival (2013), Anjeli (2014)). V Bratislave uviedla svoj nový česko-slovenský koprodukčný titul Sedem zhavranelých bratov. Na otázku TASR, prečo si vybrala pre svoj prvý rozprávkový projekt práve klasiku Pavla Dobšinského či príbeh Sedmero krkavců z pera Boženy Němcovej, reagovala: "Veľmi sa mi páčilo to, že je to rozprávka o sile slova, o hľadaní pravdy, pretože v dnešnom svete práve informácie, slová - to je niečo, čo začína vojny, čo konflikty naopak môže riešiť. Pravda je niečo, čo sa stáva veľmi relatívnym. A mám pocit, že ak chcem deťom o niečom rozprávať, tak je to táto téma, s ktorou sa budú stretávať v živote znova a znova."

Alice Nellis prichádza so známym príbehom mladého dievčaťa, ktoré na seba zoberie ťažkú úlohu. Musí sa pokúsiť zachrániť bratov a zbaviť ich prekliatia, ktoré na nich uvrhla matka. Film rozpráva nielen o sile slova a pravdy, ale aj o odvahe a vytrvalosti, či o sile skutočnej lásky. Rozprávkovú klasiku režisérka a scenáristka obohatila o nové prvky. "Je tam veľa nových vecí, pretože ten základný príbeh je jednoduchý. A taký má byť, aby rozprávku mohli sledovať aj malé deti. Ja mám rada mnohovrstevné rozprávky. Nadstavba, ktorá vznikala, je našou interpretáciou, rozšírením, ktoré môže baviť väčšie deti i dospelých," vysvetlila Alice Nellis. Do svojej interpretácie rozprávky zakomponovala napríklad aj čarovný hrebeň, cez ktorý sa dajú čítať myšlienky alebo spomienky. "Hľadala som spôsob, ako aj obrazovo i nástrojom vyjadriť to, že pravda je vždy len toho človeka, ku ktorému patrí, pretože on tie veci vidí cez seba. Preto som hľadala nástroj, ako môžu hrdinovia jednotlivé pravdy hľadať a skladať do seba."

O tom, že človek nosí pravdu v sebe, hovorí už sprievodný text rozprávky na jej začiatku. Prostredníctvom neho rozprávačka, v slovenskej verzii filmu Zuzana Kronerová, malých divákov veľmi osobne vtiahne do deja. "Navodí náladu a upozorní na to, o čom môže dieťa premýšľať," doplnila režisérka. "Navodzuje atmosféru toho, že to, čo sa stane, nie je zlo, ktoré na nás spadne, zlá bytosť, proti ktorej musíme bojovať, ale je to zlo, ktoré si často spôsobujeme sami. Zlo toho, že si neuvedomujeme, akým silným nástrojom je slovo, aké obrovské možnosti v sebe má."

Vizuálne atraktívny film nakrúcali v Zuberci a Terchovej, vo Vysokých Tatrách i na českom zámku Zvíkov. Osloví divákov tiež vydareným hereckým obsadením. V úlohe odvážnej Bohdanky uvidia Marthu Issovú, Zuzana Bydžovská si vyskúšala rolu bosorky, Sabina Remundová sa predstaví ako zlá kráľovná. Ďalej hrajú Václav Neužil ml. a Lukáš Příkazský, zo slovenských hercov sa predstavia Jana Oľhová, Marián Geišberg, Csongor Kassai, Kristína Svarinská, Miroslav Noga a iní.

Sedem zhavranelých bratov prináša do slovenskej kinodistribúcie Magic Box od štvrtka 28. mája.