Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Americkým hudobným cenám kraľovali One Direction, favoriti pohoreli

Zľava Niall Horan, Harry Styles, Liam Payne, Zayn Malik and Louis Tomlinson zo skupiny One Direction preberajú hlavnú cenu na udeľovaní Amerických hudobných cien (AMAs) ako umelci roka za rok 2014 v Los Angeles. Foto: TASR

Päťčlenná anglicko-írska chlapčenská skupina One Direction dominovala v noci nadnes v Los Angeles na udeľovaní Amerických hudobných cien (AMAs), keď zvíťazila v hlavnej kategórii umelec roka.

Los Angeles 24. novembra (TASR) - Päťčlenná anglicko-írska chlapčenská skupina One Direction dominovala v noci nadnes v Los Angeles na udeľovaní Amerických hudobných cien (AMAs), keď zvíťazila v hlavnej kategórii umelec roka. Z trónu tak zosadila Taylor Swiftovú, ktorá okrem "kráľovskej" zvíťazila minulý rok v ďalších troch kategóriách.



Jej výkon mohla tento rok zopakovať 24-ročná austrálska raperka Amethyst Amelia Kellyová známa pod umeleckým menom Iggy Azalea, ale z piatich nominácií premenila na cenu iba dve: zvíťazila v kategóriách najlepší hiphopový/rapový umelec a najlepší hiphopový/rapový album (The New Clasic).

Do Austrálie putovala ešte jedna cena. Dostala ju skupina 5 Seconds of Summer ako najlepší nováčik.

One Direction sa stali aj najlepšou skupinou v kategórii rock/pop a nahrali najlepší rockový, resp. popový album (Midnight Memories). Túo cenu získala kapela aj vlani za album Take Me Home.

Najlepším spevákom, resp. speváčkou roka sa stali Sam Smith a Katy Perry. Tá bodovala aj v ďalších dvoch kategóriách, vrátane singla roka (Dark Horse).

Beyoncé si tento rok odniesla dve ceny - za najlepší sólový album (Beyoncé) a najlepšiu soulovú speváčku. Medzi mužmi sa z víťazstva tešil John Legend. Úplne naprázdno však vyšiel štyrikrát nominovaný Pharrell Williams, ktorý sa preslávil hitom Happy.

Americké hudobné ceny sa udeľujú od roku 1973 a sú generálkou pred rozdávaním cien Grammy, ktoré sú najbližšie - po päťdesiatysiedmykrát - na programe 9. februára 2015. Zatiaľ čo o Grammy rozhoduje odborná porota, pri AMAs sú dôležité prieskumy a čísla predajnosti. Grammy i AMA vysiela televízia ABC.