Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Filmový Lando Calrissian jubiluje. Herec zostal verný Hviezdnym vojnám

Ilustračné foto, Star Wars. Foto: TASR/AP

Americký herec Billy Dee Williams prepožičiaval hlas rôznym videohrám a animovaným filmom z ich prostredia.

New York/Bratislava 6. apríla (TASR) - Americký herec Billy Dee Williams má dnes 80 rokov. Celý svet ho pozná predovšetkým ako predstaviteľa Landa Calrissiana z piatej a šiestej epizódy slávnych Hviezdnych vojen.

Billy Dee Williams, vlastným menom William December Williams sa narodil 6. apríla 1937 v New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA). Študoval umenie na strednej škole hudby a umenia v New Yorku a na Národnej akadémii výtvarných umení a dizajnu v New Yorku.

Jeho prvé herecké kroky boli späté so slávnym divadlom na Broadway v New Yorku, kde sa objavil už v roku 1945. Ako dospelý sa tam vrátil v roku 1960.

Filmovým debutom Billy Dee Williamsa bol koncom 50. rokov 20. storočia film The Last Angry Man (1959). Viac na seba upozornil v roku 1971, keď si zahral slávneho hráča amerického futbalu Galea Sayerse v životopisnom televíznom filme Brian's Song (Brianova pieseň). Za svoj výkon získal nomináciu na cenu Emmy.

Jeho zďaleka najslávnejšie okamžiky prišli neskôr, keď bol obsadený do úlohy Landa Calrissiana v piatej a šiestej epizóde Hviezdnych vojen (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, 1980 a Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi, 1983). Hviezdnym vojnám zostal verný aj neskôr, keď prepožičiaval hlas rôznym videohrám a animovaným filmom z ich prostredia. Ďalšou veľkou úlohou bola rola Harveyho Denta v prvom Batmanovi (1989) v réžii Tima Burtona. Inak sa jeho kariéra uberala predovšetkým vodami televíznej tvorby.

Popri herectve sa Billy Dee Williams venuje výtvarnému umeniu – maľbe. Jeho práce sa dajú nájsť v internetových galériách.