Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

J. Watt sa preslávil parným strojom. Zdokonalil ho však G. H. Corliss

Najdôležitejším prínosom tohto patentu bolo zavedenie odstredivého regulátora piestových rozvodov. Dôležité však boli aj jeho ďalšie vynálezy, ktoré značne zvýšili účinnosť parného stroja.

Easton/Bratislava 2. júna (TASR) – Od narodenia amerického konštruktéra a vynálezcu Georgea Henryho Corlissa uplynulo dnes 200 rokov.

Vyvinul prvý moderný parný stroj s tichým a pravidelným chodom, malou hmotnosťou, spotrebou a malými rozmermi, čím poskytol spoľahlivý a efektívny zdroj priemyselnej energie, ktorý umožnil rozšírenie výroby aj do oblastí chudobných na vodnú energiu. Tento parný stroj dostal po ňom aj meno - parný stroj Corliss (alebo Corlissov stroj).

George Henry Corliss sa narodil 2. júna 1817 v meste Easton v štáte New York v Spojených štátoch amerických (USA). V roku 1842 si v meste Greenwich založil svoj obchod s obuvou. Zaujímala ho mechanika a v roku 1842 získal patent na šijací stroj na šitie obuvi a výrobkov z hrubej kože. V roku 1844 sa presťahoval do mesta Providence v štáte Rhode Island s nádejou, že nájde finančné prostriedky na zdokonalenie svojho šijacieho stroja. Našiel si prácu vo firme Fairbanks, Bancroft & Company ako konštruktér.



Tu sa zameral na zdokonalenie stacionárneho parného stroja, ktorý bol vtedy nedostatočnou alebo doplnkovou alternatívou k vodnej energii. V roku 1848 založil svoj vlastný podnik - Corliss Steam Engine Company. Neskôr jeho spoločnosť uzavrela partnerstvo s John Barstow a E.J. Nightingale pod názvom Corliss, Nightingale & Company. Spoločnosť postavila prvý parný stroj s využitím jeho vylepšení a 10. marca 1849 ho Corliss zaregistroval ako patent Spojených štátov amerických s číslom 6162.

Najdôležitejším prínosom tohto patentu bolo zavedenie odstredivého regulátora piestových rozvodov. Dôležité však boli aj jeho ďalšie vynálezy (celkovo 67 patentov), ktoré značne zvýšili účinnosť parného stroja. Týmto sa vynálezca George Henry Corliss významovo považuje za rovnocenného so škótskym vynálezcom a mechanikom Jamesom Wattom, ktorého označujú za vynálezcu parného stroja.

George Henry Corliss zomrel 21. februára 1888 v Providence.