Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Na Anasoft litera feste sa bude s literatúrou aj súťažiť

Ilustračné foto Foto: anasoftlitera.sk

V tretí festivalový deň majú záujemcovia šancu preveriť si svoje vedomosti v literárnom kvíze.

Bratislava 25. apríla (TASR) - V Bratislave sa dnes začína literárny festival Anasoft litera fest, ktorý je súčasťou rovnomennej literárnej ceny. Balla, Jana Beňová, Irena Brežná, Dušan Dušek, Zuska Kepplová, Rút Lichnerová, Peter Macsovszky, Jaro Rihák, Vanda Rozenbergová, Peter Šulej - to sú mená spisovateľov, ktorí do soboty 30. apríla predstavia svoje knihy ohodnotené odbornou porotou ako najlepšie prózy vydané v uplynulom roku. Podujatie otvorí autorské čítanie švajčiarsko-slovenskej spisovateľky Ireny Brežnej, ktorá za svoju novinársku aj literárnu tvorbu získala niekoľko ocenení. "O tom, aká jej ostatná kniha Nevďačná cudzinka, sa bude rozprávať s Michalom Havranom a prekladateľkou Janou Cvikovou," TASR informovala PR manažérka Anasoft litera Mária Hejtmánková.

Súčasťou festivalu je i výstava Knižná ilustrácia v slovenskej beletrii, v rámci ktorej vystavujú v podzemných priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava (MDPOH) autori ako Danglár, Tomáš Klepoch, Ján Kudlička, Svätopluk Mikyta, Daniela Olejníková, Marek Ormandík, Daniel Pastirčák, Vladimír Popovič či Broňa Schraggeová. "Pri výbere ilustrátorov na našu výstavu sme prechádzali databázu viac ako 1700 ilustrovaných kníh, z ktorých sme vyberali len tie najkvalitnejšie," hovorí kurátor výstavy Peter Gála z Asociácie ilustrátorov (ASIL).



"Užší výber, približne 100 kníh, sme následne kus po kuse precízne prezerali, aby sme napokon vybrali finálnu dvadsiatku toho najlepšieho, čo sa na Slovensku po roku 1989 vydalo," doplnil k výstave, ktorá poodhalí, aké žánre a ktorí autori najčastejšie siahnu po spolupráci s ilustrátormi. Po dnešnej vernisáži bude verejnosti prístupná do 9. mája denne od 10.00 do 18.00.




Vizuálu kníh sa bude venovať aj druhý festivalový deň. Študenti Ateliéru 305 Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave opäť vytvorili prózam nominovaným predchádzajúci rok na cenu Anasoft litera nový dizajn. Prototypy kníh sú vytlačené v exkluzívnom počte a každú jednu študenti osobne predstavia.

O literatúre sa nebude len rozprávať, ale bude sa s ňou aj súťažiť. V tretí festivalový deň majú záujemcovia šancu preveriť si svoje vedomosti v literárnom kvíze.

Hudobnými hosťami festivalu sú formácia Sitra Achra, pesničkárske duo Genius Locci, hudobné zoskupenie Polajka a český hudobný mág Kittchen, ktorému v piatkový (29.4.) večer bude robiť spoločnosť jeho slovenský kolega Herzog Herzog.

Šesť dní plných autorských čítaní, workshopov pre študentov, besied na školách a diskusií uzavrie koncert VENI ensemble. Festival sa koná v Galérii pod divadlom (bývalý CO kryt pod MDPOH), v kníhkupectvách Artforum, Martinus.sk a Ex Libris, v Berlinka Café a A4 - priestore súčasnej kultúry.