Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Laureátom literárnej ceny Anasoft litera 2014 je Pavel Vilikovský

Na snímke Pavel Vilikovský, víťaz súťaže Anafest litera 2014 za knihu Prvá a posledná láska. Foto: Jakub Kotian

Ocenenie za rok 2014 si spisovateľ prevzal za knihu Prvá a posledná láska, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Pavel Vilikovský sa dnes večer v Bratislave stal dvojnásobným laureátom literárnej ceny Anasoft litera. Ocenenie za rok 2014 si spisovateľ prevzal za knihu Prvá a posledná láska, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.

"Tú knihu som napísal preto, lebo som na dôchodku a nemám čo robiť," uviedol vtipne autor, ktorý v ocenenej knihe prináša dve na prvý pohľad nesúvisiace novely. Jedna rozpráva o problémoch starnúceho fotografa. "Má sa rozhodovať, či sa vôbec ešte chce venovať svojmu remeslu za nových podmienok, na ktoré nebol zvyknutý," vysvetlil Vilikovský. V druhej novele rozpráva príbeh dôchodcu, ktorý sa pri svojej dobrovoľníckej práci musí vyrovnávať s dramatickými osudmi, aké ľudstvu pripravilo 20. storočie.

Autor pre TASR priznal, že ho ocenenie zaskočilo. "Som prekvapený, naozaj som s tým nepočítal, pretože jednak som tú cenu už raz kedysi dostal a je dosť takých, ktorí ju nedostali a ktorí boli medzi kandidátmi. Porota vyberá knihy rovnocenné, potom už rozhodujú len takmer nepostrehnuteľné detaily," poznamenal na margo rozhodnutia poroty. "Myslím si, že tí mladší autori si zaslúžia v týchto nie celkom pre literatúru žičlivých časoch viac vystrčiť do popredia," objasnil Pavel Vilikovský.

O víťazovi rozhodla odborná porota, ktorá tento rok pracovala v zložení - literárny vedec Fedor Matejov, prekladateľka Renáta Deáková, literárny vedec Marcel Forgáč, básnik a prekladateľ Zbigniew Machej a literárny vedec Peter Zajac. Ocenenie udelili autorovi "predovšetkým za prácu s individuálnou rodinou a spoločenskou pamäťou a zároveň za zdržanlivé hľadanie možnej katarzie zoči-voči minulosti i prítomnosti".

Cenu čitateľov SME si prevzal Tomáš Varga

Pavel Vilikovský si zo slávnostného večera odniesol odmenu 10.000 eur, ktorú podľa vlastných slov venuje na rekonštrukciu domácnosti. "Je to potápajúca sa loď. Tých desaťtisíc by ani nestačilo na to, čo všetko by bolo treba v nej urobiť, aby sa loď celkom nepotopila a všetky potkany ju neopustili," dodal svojský autor, ktorý prvýkrát dostal cenu od softvérovej spoločnosti v roku 2006 za prózu Čarovný papagáj a iné gýče.

Odovzdávanie cien Anasoft Litera 2014, ktoré sa odohralo v utorok 16. septembra 2014 v Bratislave.
Foto: Jakub Kotian
V predchádzajúcich ročníkoch boli ešte ocenení autori Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla a Víťo Staviarsky.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Cenu čitateľov denníka SME si tento rok prevzal Tomáš Varga za knihu Grázel z vydavateľstva Kolomana Kertésza Bagalu. Vďaka hlasovaniu čitateľov doposiaľ získali toto ocenenie Jaroslava Blažková, Dušan Dušek, Viliam Klimáček, Pavol Rankov, Veronika Šikulová, Pavel Vilikovský a Lucia Piussi.