Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Anděl 2014: Chinaski skupinou roka, spevákom Michal Hrůza

Hudobná skupina Chinaski, ktorá získala hudobnú cenu Anděl 2014 v kategórii Skupina roka na galavečeri odovzdávania hudobných ocenení v Prahe 16. apríla 2015. Foto: TASR

Skupina Chinaski si vo štvrtok večer (16.4.) prevzala na javisku pražského Hudobného divadla Karlín ocenenie Anděl 2014. Získali ho vďaka albumu Rockfield, ktorý vydali v októbri 2014.

Praha 17. apríla (TASR) – Skupina Chinaski si vo štvrtok večer (16.4.) prevzala na javisku pražského Hudobného divadla Karlín ocenenie Anděl 2014. Získali ho vďaka albumu Rockfield, ktorý vydali v októbri 2014 na etikete vydavateľstva BrainZone. V 24. ročníku cien Czech Music Awards za rok 2014 udelila Akadémia populárnej hudby ocenenie spevák roka Michalovi Hrůzovi, získal ho za album Den. Objavom roka je formácia Jelen - za rovnomenný album Jelen z mája minulého roku.

Chinaski na čele s lídrom Michalom Malátným sú na scéne od roku 1987, začínali ešte pod názvom Starý hadry. Na svojom konte majú deväť štúdiových albumov, ten najnovší je ocenený Rockfield. „Anděla sme naposledy dostali pred ôsmimi rokmi a myslel som, že sa nám to už nikdy nepodarí. Som rád, že sme s chlapcami zabrali a podarilo sa nám to. Cítili sme, že ak chceme niečo ukázať, tak máme poslednú šancu. Tak sme zabrali a skutočne sme vlani zamakali. Som rád, že to prinieslo ovocie. S kapelou zažívame sezónu, akú sme už roky nezažili. Sme na turné, ktoré je vypredané, ľudia sú nadšení a poznajú našu novú platňu naspamäť, aj keď nie je na svete dlho. Sme šťastní,“ uviedol pre TASR Malátný.

„Máme radosť z úspechu skupiny Chinaski. Každá kapela či interpret, s ktorými robíme, sú predovšetkým fajn ľudia. Baví nás táto práca, bez ohľadu na to, či prinesie Anděla alebo slávika. Podstatné pre nás je to, aby nás to bavilo. Úspech má aj nový album Davida Kollera na našej značke a musím povedať, že sa tomu veľmi tešíme. Podstatné je, že sa Davidov album páči kritike aj poslucháčom. Trošku sme sa toho báli, lebo David Koller je interpret, ktorý sa snaží vyjadriť iným spôsobom. A musíme uznať, že sa mu to podarilo. Momentálne máme v príprave album Janka Ledeckého, na ktorý sa veľmi tešíme,“ doplnil zástupca vydavateľstva BrainZone Ladislav Vajdička.

Spevákom roka sa stal Michal Hrůza vďaka aktuálnemu albumu Den. Michal je známy už ako zakladateľ skupiny Ready Kirken, od roku 2006 ako líder formácie Kapela hrůzy, s ktorou vydal štyri albumy vrátane nového s názvom Den. Michal je autorom piesne Anety Langerovej Voda živá. Pri potýčke v ostravskej Stodolnej ulici 17. júla minulého roka utrpel vážny úraz hlavy s krvácaním do mozgu. Ten bol kvalifikovaný ako ťažké ublíženie na zdraví. Z ocenenia mal veľkú radosť. „Pozdravujme všetkých poslucháčov na Slovensku, už sa teším do Tatier, tam totiž často skladám pesničky. Album sme dokončili na jar, všetko prebehlo v poriadku, pesničky z neho sa hrajú a máme radosť, že sa ľuďom páčia. Je to zadosťučinenie našej práce. V lete odohráme viacero festivalov, chystáme sa aj na Slovensko,“ povedal pre TASR Hrůza.

Partia okolo speváka a hlavného autora Jindru Poláka, ktorá si hovorí Jelen, získala Anděla ako objav roka. Úspech získala za debutový album Světlo ve tmě, ktorý vydali v máji 2014. „Sme veľmi radi, že si nás všimla aj odborná verejnosť. Máme z toho veľkú radosť. Skutočne veľkú. Tri roky sme pracovali na albume, najviac práce sme mali posledný rok. Hovoríme si, že sme skôr hudobné hnutie než kapela. Pôvodne sme boli štyria, postupne, ako sme nahrávali platňu, vždy prišiel niekto ako hosť a páčilo sa mu, tak s nami ostal,“ uviedol pre TASR Polák.

Na albume je aj song Co bylo dál, známy zo seriálu Všechny moje lásky na TV Prima. Na úspešnom duete sa podieľa aj slovenská speváčka Jana Kirschner. „Bolo to zvláštne a zároveň fajn. Oslovila nás televízia Prima, že potrebujú pesničku k novému seriálu. Mal som v hlave časť piesne, jednu slohu a refrén, mal to byť duet. Počul som Janu v rádiu, inšpirovalo ma to, pesničku som dopísal a hľadali sme, s kým ju nahráme. Náš manažér Martin Červinka povedal, aby sme to Janke poslali, či by to nechcela. Poslal jej to a Janka odpísala, že sa jej to páči. Za pár dní bola v Prahe, išli sme do štúdia a nahrali to,“ dodal Polák.