Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Andělský večer pre Václava Neckářa a Tomáša Klusa

Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Praha 9. marca (TASR) – Veľkým úspechom speváckej legendy Václava Neckářa a mladého speváka Tomáša Klusa sa skončil vo štvrtok večer (8.3.) 21. ročník udeľovania výročných cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl 2011. Obaja vystúpili na pódium trikrát.

Standing ovation na otvorenej scéne si vyslúžil Václav Neckář (1943) pri uvedení do Siene slávy. Na hudobnej scéne je už viac ako 45 rokov, nepoložili ho ani veľké zdravotné problémy v roku 2003. Hral hlavnú úlohu vo filme Ostro sledované vlaky režiséra Jiřího Menzla, ktorý získal Oscara. Jeho prvým hitom bola v roku 1965 pieseň Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. Najnovším je hit Půlnoční z filmu Alois Nebel. K trom Českým levom 2011 za najlepší zvuk, najlepšiu hudbu a najlepšie výtvarné riešenie si tento film pridal aj dvoch Andělov za skladbu roka a videoklip roka.

"Nie som na dlhé prejavy, ďakujem akadémii, že na mňa nezabudla, fanúšikom za viac ako 40-ročnú priazeň, aj všetkým autorom, ktorí mi písali pekné pesničky," uviedol 68-ročný spevák. Poďakoval sa tiež mladšiemu bratovi Janovi a gitaristovi Otakarovi Petřinovi, ktorí pred štyrmi desiatkami rokov založili jeho sprievodnú skupinu Bacily. Jeho hit Půlnoční nechýbal na záver večera.

Spevák a skladateľ Tomáš Klus (1986), rodák z moravského Třinca presedlal na hudbu z moderného päťboja - je dorasteneckým majstrom Európy z roku 2002. V roku 2007 vyhral s piesňou Dopis spevácku súťaž Czechtalent v Zlíne. Rok nato vydal debutový album Cesta do záhu(d)by. Ešte v roku 2008 zložil hudbu pre film Anglické jahody, druhý album Hlavní uzávěr splínu vydal v roku 2009, najnovší s názvom Racek v závere septembra minulého roku. Oplatilo sa, Tomáš si odniesol troch Andělov za speváka roka, album roka (Racek) aj za najpredávanejší album. Za tri mesiace minulého roku si album Racek kúpilo viac ako 13.000 fanúšikov.

Skupinou roka je pop-rocková formácia Mandrage, prispel im k tomu nový album Moje krevní skupina. Mandrage sú na scéne od roku 2001. V roku 2004 vydali debutový album Říkala, že jí trápí cosi. Na svojom konte majú dnes štyri albumy, štvrtý Moje krvní skupina vydali v novembri minulého roku.

Speváčkou roka je Lenka Dusilová (1975). Od roku 1991 účinkovala s rockovou skupinou Sluníčko, v rokoch 1994 až 1997 so skupinou Lucie. Od roku 2000 je na sólovej dráhe, debutovým je album Lenka Dusilová (2000). Vydala sedem sólových albumov, ten siedmy z minulého roku Baromantika jej priniesol toto ocenenie.

Skupina Goodfellas, ktorá je na scéne od leta 2007 si odnáša ocenenie objav roka. V roku 2009 nahrali debutový album Sweet and Lowdown. Z marca minulého roku je ich druhý album Robbery Blues, ktorý im priniesol nomináciu aj úspech.

V priamom hlasovaní počas galavečera v pražskej Incheba Aréne ocenili akademici najúspešnejšie hudobné počiny v uplynulom roku, o ktoré sa uchádzal rovný tucet skupín a interpretov. K úspechu večera prispela aj moderátorka Marta Jandová a štrnástka účinkujúcich, medzi nimi skupiny Olympic, Kabát, Lucie Bílá a Arakain, Tomáš Klus, Tonya Graves, Anna K., Gabriela Gunčíková či kapely Mandrage a Goodfellas.