Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Švédskeho dídžeja a producenta Aviciiho našli mŕtveho v Ománe

Avicii, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stanica Sky News uvádza, že Aviciiho sužovala akútna pankreatitída, ktorú čiastočne zapríčinilo nadmerné požívanie alkoholu.

New York 20. apríla (TASR) - Švédskeho dídžeja a producenta známeho pod menom Avicii našli vo štvrtok mŕtveho v ománskom hlavnom meste Maskat. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na hudobníkovu publicistku Dianu Baronovú. Avicii, vlastným menom Tim Bergling, mal 28 rokov.

Avicii, jeden z najúspešnejších dídžejov súčasnosti, tvoril predovšetkým modernú elektronickú tanečnú hudbu. Medzi jeho najznámejšie hity patria Wake Me Up, You Make Me, Hey Brother či Lonely Together, v ktorom účinkuje i Rita Ora.



Avicii získal počas svojej kariéry dve ceny MTV Music Awards, jedno ocenenie Billboard Music Award a dvakrát bol nominovaný na cenu Grammy. Jeho smrť prišla iba niekoľko dní po tom, ako ho nominovali na Billboard Music Award za jeho poslednú nahrávku, ktorou je EP s názvom Avíci (01), vydané vlani v auguste.



Stanica Sky News uvádza, že Aviciiho sužovala akútna pankreatitída, ktorú čiastočne zapríčinilo nadmerné požívanie alkoholu. Po tom, ako mu v roku 2014 vyoperovali žlčník a apendix, hudobník v snahe zotaviť sa zrušil sériu vystúpení. V roku 2016 prestal permanentne koncertovať a sústredil sa len na prácu v štúdiu.



Avicii bol na hudobnej scéne od roku 2006. Spolupracoval s interpretmi ako Madonna, Coldplay, Robbie Williams, Wyclef Jean či David Guetta. Boj jedným z mála dídžejov, ktorí dokázali vypredať aj veľké koncertné arény.

Príčinu jeho úmrtia bezprostredne neoznámili. Zástupcovia zosnulého umelca podľa stanice BBC vyhlásili, že nebudú v tomto ohľade zverejnené už žiadne ďalšie oficiálne vyhlásenia.