Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Apponyiovská knižnica vystavuje najvzácnejšiu knihu Slovákov

Na snímke jeden z najvzácnejších exponátov výstavy, Bardejovský katechizmus, preklad Malého katechizmu Martina Luthera. Vytlačený bol v Bardejove v roku 1581. Foto: Apponyiovská knižnica, Oponice

Výstava je prvou zo série podujatí, ktoré pri príležitosti tohtoročného 500. výročia reformácie pripravila Slovenská národná knižnica.

Oponice 28. februára (TASR) – Vynálezu kníhtlače a jeho vplyvu na reformáciu stredovekej cirkvi sa venuje tohtoročná výstava Gutenbergova knižnica, ktorá sa dnes začala v Apponyiovskej knižnici v Oponiciach v okrese Topoľčany. Výstava je prvou zo série podujatí, ktoré pri príležitosti tohtoročného 500. výročia reformácie pripravila Slovenská národná knižnica. Potrvá do 26. marca a určená je pre žiakov základných a stredných škôl, ale aj pre širokú verejnosť.

„Záujem zo strany škôl je obrovský, už dnes máme nahlásených 30 autobusov zo škôl z celého západného i stredného Slovenska. Počas trvania výstavy pripravíme zhruba 60 dramatických predstavení,“ informoval Peter Králik, správca Apponyiovskej knižnice. „Toto podujatie je veľmi invenčné v spôsobe, akým približuje žiakom výročie reformácie, ktorá mala obrovský vplyv na vývoj Európy i knihu ako takú,“ skonštatoval na otvorení výstavy minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).



Podľa Jany Cabadajovej, vedúcej oddelenia správy historických knižničných dokumentov Slovenskej národnej knižnice (SNK), je kníh z obdobia reformácie na Slovensku dostatok, len samotná SNK disponuje zhruba tisíckou reformačných tlačí. K tým najvzácnejším patria diela Ulricha Zwingleho či Jána Kalvína.

„Slovensko žilo reformáciou. Levočskí študenti chodili do Wittenbergu, osobne poznali Martina Luthera, študovali tam a doma šírili jeho myšlienky. Reformácia bola veľmi silná najmä na východe, ale aj na strednom Slovensku. Knihy k luteranizmu patria, pretože práve prostredníctvom nich reformátori svoje myšlienky šírili,“ povedala Cabadajová.



K najvzácnejším exponátom na výstave patrí Bardejovský katechizmus, preklad Malého katechizmu Martina Luthera. Vytlačený bol v Bardejove v roku 1581. „Pre Slovákov je to najvzácnejšia kniha, prvé kompletné slovacikum, územné, pretože bolo vydané na území Bardejova. Je to aj jazykové slovacikum, katechizmus je vydaný v slovakizovanej češtine s prvkami východoslovenského nárečia, pričom ešte nebola kodifikovaná slovenčina. Kniha sa v duchu reformácie usilovala priblížiť ľuďom z okolia Bardejova Lutherove myšlienky,“ povedala Cabadajová.

Podľa jej slov je pravdepodobné, že kniha vyšla v oveľa väčšom náklade, no zachoval sa jediný exemplár. Ten sa našiel na Morave v polovici minulého storočia. „Je to určite najprísnejšie chránená kniha v depozite SNK. Samotný originál sa prezentuje len výnimočne, urobená je verná faksimile, ktorá sa vystavuje,“ skonštatovala Cabadajová.



Do fondu Apponyiovskej knižnice patrí v súčasnosti približne 20.000 exemplárov, ktoré si môžu návštevníci pozrieť celoročne. Najstaršou knihou je dielo gréckeho rečníka Isokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1515. Okrem ďalších diel obsahuje knižnica vzácne aktá pápežov a koncilov, dielo Giordana Bruna z roku 1585, prácu Isaaca Newtona zo začiatku 18. storočia, listy Galilea Galileiho univerzite v Pise, verše Michelangela Buonarrotiho, diela Machiavelliho či Pietra Arutina z prvej polovice 16. storočia, Berniniho, Borrominiho, Leonarda da Vinciho či Systém rastlín od Carla Linného.

V knižnici sa nachádzajú prvé vydania románov Alexandra Dumasa, Charlesa Dickensa, Honoré de Balzaca, Viktora Huga i tvorba Kanta, Fichteho, Schillera, Goetheho či Rousseaua. „V minulosti mala knižnica aj 400 prvotlačí, dnes už nemá ani jednu. Všetky boli predané na aukcii v Prahe, Londýne a vo Viedni. Väčšina vzácnych kníh opustila Slovensko a je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa niektorá z nich ešte vrátila,“ povedal Králik.