Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Archeologický výskum na Fiľakovskom hrade priniesol bohaté nálezy

Na snímke horný hrad Fiľakovského hradu. Foto: TASR/Branislav Caban

Počas výskumu sa archeológom podarilo nájsť strieborné mince, rôzne drobné kovové predmety a fragment bieleho čínskeho porcelánu s modrou maľbou.

Fiľakovo 26. augusta (TASR) – Piata etapa archeologického výskumu, ktorá od 1. júla prebieha na Fiľakovskom hrade, priniesla bohaté nálezy. Podľa slov archeologičky a riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo Viktórie Tittonovej najstaršie nálezy pochádzajú z obdobia pred približne 4000 rokmi a najmladšie zo 17. a 18. storočia.

„Ešte stále kopeme, ale dokončili sme už práce v prvej sonde. Tam sme sa dostali až na sterilné podložie, ktoré už neobsahuje žiadne nálezy. Počas výskumu sa nám podarilo nájsť strieborné mince, rôzne drobné kovové predmety a fragment bieleho čínskeho porcelánu s modrou maľbou. Je to vzácny nález, počas celého päťročného výskumu ide len o druhý takýto kus,“ priblížila výsledky Tittonová. Ako dodala, nájdený porcelán je vlastne dnom šálky, respektíve misky, ktorá slúžila na pitie. „Máme však aj nálezy z praveku, napríklad praslen alebo nádobu z obdobia eneolitu. Nemá ploché dno, ale je zašpicatená a má vysoké uško,“ načrtla riaditeľka.

V rámci výskumu chceli archeológovia lokalizovať aj zaniknutú Vodnú baštu, ktorá sa nachádza na dobových plánoch a rytinách. „V prvej sonde sme jej pozostatky nenašli, v druhej sonde sme natrafili na istú deštrukciu muriva. Je to určite súčasť vonkajšej obrannej hradby, ale pevné múry zatiaľ nevidíme. Sondu však predĺžime, rozšírime a pôjdeme viac do hĺbky,“ povedala Tittonová s tým, že budú hľadať ďalej a na prípadné ďalšie nálezy majú ešte približne dva týždne, keďže výskum na hrade bude pokračovať aj začiatkom septembra.

„Potom budeme nálezy triediť, umývať keramiku a robiť príslušnú dokumentáciu,“ uviedla riaditeľka.