Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Archeológovia chcú v lete preskúmať kovolejársku dielňu

Prvý decembrový sneh v Košiciach, na snímke kostol v Myslave, mestskej časti mesta v ranných hodinách 2. Foto: TASR/Milan Kapusta

Priblížiť túto lokalitu s veľkým potenciálom pre turizmus by mal návštevníkom postupne budovaný archeologický skanzen, potrebné sú však finančné prostriedky.

Košice 4. februára (TASR) – V Nižnej Myšli pri Košiciach, kde pred zhruba 3500 rokmi stála významná opevnená osada, sa chcú archeológovia tento rok zamerať na odkrývanie unikátneho náleziska s dielňou na spracovanie kovov. V pláne je tiež ďalšie skúmanie pohrebiska, ako aj budovanie skanzenu približujúceho život v dobe bronzovej.

"Máme rozpracovanú jednu časť, kde pracovali kovolejári, sú tam pece, aj zvyšky foriem na odlievanie predmetov, čo je unikum," povedal pre TASR vedúci výskumu Ladislav Olexa z košického pracoviska Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Odborníci chcú získať informácie, aké metódy a technológie používali miestni pravekí hutníci.

V Nižnej Myšli na vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredomorím stála pred tisícročiami opevnená osada, ktorá bola dôležitým mocenským a hospodárskym centrom. V médiách sa táto lokalita neraz označuje podľa slávneho starogréckeho mesta ako "slovenské Mykény".

Priblížiť túto lokalitu s veľkým potenciálom pre turizmus by mal návštevníkom postupne budovaný archeologický skanzen, potrebné sú však finančné prostriedky. "Chceme postupne získavať peniaze a stavať skanzen, ktorý by raz mal byť pre turizmus aspoň taký dôležitý, ako bolo kedysi významné to mesto v Košickej kotline ako centrum vedy, kultúry, náboženstva či vzdelania," uviedol Olexa.

Archeologická sezóna by mala trvať od júna do augusta. Na pomoc by mali prísť aj niekoľkí nemeckí dôchodcovia, nadšení pre archeológiu. Pravidelne do Nižnej Myšle chodieva bývalý vrchný radca na úrade bavorskej vlády Ulrich Fries, ktorému obec udelila čestné občianstvo.

Výskum lokality Várhegy realizuje okrem Archeologického ústavu SAV aj Východoslovenské múzeum (VSM). Vlani prebehla na mieste len kratšia výskumná sezóna.