Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Galéria mesta Bratislavy pozýva na výstavu Archív skrytých významov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autori programovo využívajú výrazové možnosti analógovej, zväčša čiernobielej fotografie.

Bratislava 8. novembra (TASR) - V Galérii mesta Bratislavy (GMB) otvorili v stredu výstavu s názvom Archív skrytých významov. Predstavuje vybrané polohy česko-slovenskej dokumentárnej fotografie prostredníctvom tvorby zástupcov troch generácií. Návštevníci môžu obdivovať a spoznávať dokumentárne fotografie Pavla Diasa (1938-2021), Tibora Huszára (1952-2013) a Kariny Golisovej (1997).

"V centre ich záujmu je človek nielen ako samostatne mysliace a konajúce indivíduum, ale aj ako súčasť rôznych sociálnych skupín a kolektívov, človek účastný na písaní malých a veľkých dejín," uvádza galéria k dielam inštalovaným v Pálffyho paláci na Panskej.

Autori programovo využívajú výrazové možnosti analógovej, zväčša čiernobielej fotografie. "Tá podčiarkuje nielen ich vážnosť spojenú s historickým záznamom a archívny charakter, ale aj pominuteľnosť zachyteného a toho, čo na fotke ostáva neprítomné, nezachytiteľné," dodáva k výstave jej kurátorka Miroslava Urbanová.

"Dias a Huszár patria medzi fotografické superstars, ich cykly zachytávajúce významné udalosti a (nielen) politické elity sú dobre známe a vysoko hodnotené," komentuje diela a ich autorov kurátorka výstavy s tým, že Dias vyhľadáva naratívne celky a detaily zachytenia udalosti v jej premenlivej dynamike. "Huszár vsádza na výrazovú silu portrétovaných ľudí, často z radov marginalizovaných skupín. Golisovej zábery rovesníkov z umeleckej komunity zas majú charakter intímneho rozhovoru. Cítiť z nich tichý protest proti požiadavkám a rýchlosti doby, v ktorej vznikajú."

Výstava sa koná v rámci 33. ročníka festivalu Mesiac fotografie. Je iniciatívou Nadácie Miloty Havránkovej, ktorá každoročne podporuje vznik výstavy prezentujúcej dvojicu etablovaných fotografov zo Slovenska a zahraničia, doplnenú o tvorbu autora z mladej, začínajúcej generácie. Prístupná bude do 18. februára 2024.