Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kvalita fotografií tohtoročnej súťaže Slovak Press Photo sa zvýšila

Na snímke zľava predseda poroty Paul Martinka a členovia poroty fotoreportér TASR Pavel Neubauer, ruský fotograf Jurij Kozyrev, fotoreportér ČTK Roman Vondrouš, český fotograf a pedagóg Jindřich Štreit, český dokumentarista Jan Šibík a slovenská pedagogička a fotografka Jana Hojstričová Foto: TASR/Michal Svítok

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa uskutoční 22. októbra 2014.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Medzinárodná porota fotografickej súťaže Slovak Press Photo dnes hodnotila v bratislavskom Primaciálnom paláci zaslané fotografie do tretieho ročníka.

Podľa riaditeľky súťaže Jany Garvoldtovej sa celkove zvýšila úroveň súťaže a je to doteraz najkvalitnejší ročník. Napriek slabšej propagácii zaujala aj nová kategória s názvom stredoeurópska fotografia, do ktorej sa zapojili fotografi z krajín V4 a Rakúska.

Aj podľa člena poroty Jindřicha Štreita do tohto ročníka súťažiaci zaslali kvalitnejšie fotografie ako vlani. "Vidieť, že na to mysleli dlhšie a koncepčnejšie pripravovali svoje súbory. Slabšie bolo obsadené životné prostredie, ale aktualita, každodenný život, reportáž a iné kategórie sú kvalitnejšie obsadené. Ovplyvnilo to aj dianie na Ukrajine, slovenské prezidentské voľby a podobné veľké a mediálne zaujímavé udalosti. Zaujímavá je aj študentská kategória i nová stredoeurópska fotografia," povedal pre TASR český fotograf Jindřich Štreit, ktorý je druhýkrát v porote.



Okrem spomínaných kategórií sú hodnotené fotografie v ďalších: portrét, šport a svet umenia. O cenách a hlavnej výhre Grand Prix rozhodne porota v čele s predsedom, fotografom a slovenským rodákom žijúcom v USA Paulom Martinkom. Okrem Štreita sú jej členmi medzinárodne uznávaní fotografi, z ČR Jan Šibík a Roman Vondrouš, z Ruska Jurij Kozyrev, Jana Hojstričová z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a fotoreportér TASR Pavel Neubauer.

Okrem hlavnej ceny budú udelené aj ocenenia za celoživotné dielo autorovi, ktorý svojou činnosťou z pozície fotografa, historika, teoretika, kurátora a publicistu podporuje prezentáciu fotografií na výstavách alebo v publikáciách. Hlavné mesto SR udelí štipendijný Grant Bratislavy vo výške 2000 eur určený na fotografovanie premien tohto mesta.

"Najlepšie fotografie budú sprístupnené na výstave v Múzeu mesta Bratislavy od 23.10 do 30.11.," uviedla pre TASR Garvoldtová.