Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

August '68 pripomenú fotografie L. Bielika

Na snímke Emília Gogová - dcéra Muža pred ruským tankom na najznámejšej fotografii L. Bielika/Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Okrem fotografií uvidia návštevníci priamo na historickej budove UK zrekonštruované nápisy, ktoré v dňoch okupácie upozornili na jej nezmyselné obete.

Bratislava 17. augusta (TASR) - O niekoľko dní si pripomenieme 46 rokov od invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa (21. augusta 1968). V Bratislave oživia spomienky na okupáciu fotografie Ladislava Bielika a pietna spomienka Konfederácie politických väzňov. Uskutoční sa 21. augusta pri historickej budove Univerzity Komenského (UK).

Výstavu fotografií organizuje aj tento rok nezisková organizácia Camera Obskura v spolupráci s Univerzitou Komenského a Konfederáciou politických väzňov. Okrem fotografií uvidia návštevníci priamo na historickej budove UK zrekonštruované nápisy, ktoré v dňoch okupácie upozornili na jej nezmyselné obete.

Nápis "Tu zabili ruskí okupanti 17-ročné dievča" pripomenie smrť Danky Košanovej a ďalší "Táto strela zabila 40-ročného muža" zabitie kapitána Dunajplavby Jána Holíka. Oboch, spolu so Stanislavom Sivákom, skosila 21. augusta 1968 paľba priamo na schodoch UK.

"Okolie Univerzity Komenského bolo miestom viacerých kľúčových medzníkov slovenských dejín. Hlboko si vážim a oceňujem odvahu všetkých, ktorí sa postavili na odpor voči okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968. Tých, ktorí padli za obeť týmto udalostiam, pripomína aj pamätná tabuľa na našej historickej budove," povedal rektor UK Karol Mičieta.