Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Ako si dievčatá privolávali lásku, rozpovie etnologička K. Nádaská

Na ilustračnej snímke je dekoračný výrobok Boženy Krivákovej zo Žiaru nad Hronom, ktorá sa venuje drôtenej čipke 29. jnauára 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

O mágii v ľudovej kultúre Slovenska sa záujemcovia dozvedia viac v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v stredu (31. 8.) o 17.00 h v rámci podujatia Stredoslovenského múzea.

Banská Bystrica 31. augusta (TASR) – O mágii v ľudovej kultúre Slovenska sa záujemcovia dozvedia viac v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v stredu 31. 8. o 17.00 h v rámci podujatia Stredoslovenského múzea (SSM) Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou. Zasvätí ich do nej etnologička Katarína Nádaská, ktorá má takpovediac v malíčku všetky slovenské zvyky a tradície.

Ako informovalo SSM, Nádaská je autorkou kníh ako Čary a veštby, Slovenský rok, Čerti, bosorky a iné strašidlá, Čím žila slovenská rodina. Venuje sa popularizácii etnológie, a to najmä tradíciám a zvykom v slovenskej ľudovej kultúre. Nielen jej publikačná, ale aj pedagogická či výstavná činnosť vychádza z terénnych výskumov. Získala si priazeň v radoch tak odbornej, ako i laickej verejnosti.

"Mágia patrí k pokladom ľudovej kultúry, ktorý nám zanechali naši predkovia. Vydáva svedectvá o živote, o svete, v ktorom žili, o ich myslení, ale aj vytrvalom úsilí vyrovnať sa so všetkým, čo im život priniesol. Slovensko bolo ešte donedávna eldorádom bosoriek a bosorákov," zdôrazňuje vysokoškolská pedagogička a etnologička Nádaská.

Čarovalo, uriekalo, veštilo a zaklínalo sa vo veľkom, aj preto venovala tejto oblasti života na Slovensku roky výskumu a zozbierala cenné poznatky i rôzne liečiteľské postupy. Kolobeh života človeka, jeho začiatok, koniec či svadba boli od nepamäti sprevádzané množstvom magických úkonov, zákazov a príkazov.

"Kto sa chce dozvedieť, ako sa chránili naši predkovia pred urieknutím, prečo sa za magické číslo považuje sedmička, alebo ak niekoho zaujíma, akými úkonmi si v minulosti slobodné dievčatá privolávali lásku, mal by prísť do Thurzovho domu," pozýva SSM.