Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

V banskobystrickej knižnici sprístupnili výstavu prác absolventov UTV

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Skupinu vystavujúcich autorov tvoria absolventi 3. a 4. ročníka odboru kresba-maľba, ktorí už majú s kreslením a maľovaním určité skúsenosti. Koncepcia výstavy je zameraná predovšetkým na portrét.

Banská Bystrica 16. augusta (TASR) – V Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici sprístupnili v stredu výstavu výtvarných prác absolventov Univerzity tretieho veku (UTV) pri Univerzite Mateja Bela. Verejnosť si ju môže pozrieť do 6. októbra. Informovala o tom knižnica na sociálnej sieti.

Výstava zachytáva práce študentov UTV, ktoré vytvorili v období rokov 2021 až 2023. Skupinu vystavujúcich autorov tvoria absolventi 3. a 4. ročníka odboru kresba-maľba, ktorí už majú s kreslením a maľovaním určité skúsenosti. Koncepcia výstavy je zameraná predovšetkým na portrét.

"Veľkú časť prác tvoria štúdie a citácie najznámejších portrétov významných autorov z obdobia renesancie, ako i štúdie maliarskych diel umelcov 20. storočia. Z výtvarných techník prevláda vaječná tempera, v citáciách je obľúbená aj kombinovaná koláž. Časť výstavy dopĺňajú portréty - štúdie antických hláv, súčasný portrét a autoportrét, štylizovaná drapéria a voľné figurálne kompozície," priblížila ŠVK.