Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Dolnej Lehote si uctili významného rodáka, bábkara Antona Anderleho

Anton Anderle so svojimi bábkami (2004) Foto: archív autora Foto: Juraj Hamar

Anton Anderle okrem vystupovania s bábkami vytvoril aj unikátnu súkromnú zbierku marionet, divadelných dekorácií a dokumentov o tradičnom bábkovom divadle.

BRATISLAVA 1. októbra (Teraz.sk) - V nedeľu 28. septembra 2014 si v obci Dolná Lehota (okres Brezno) pripomenuli pamiatku nedožitých 70. rokov svojho rodáka – významného slovenského ľudového bábkara Antona Anderleho (1944 – 2008).

Po zádušnej omši v rímskokatolíckom kostole sv. Jána Krstiteľa, nasledovalo na miestnom cintoríne odhalenie pamätnej dosky, ktorú slávnemu rodákovi Antonovi Anderlemu venovali občania Dolnej Lehoty. Popoludní sa v kultúrnom dome uskutočnil slávnostná spomienková slávnosť v ktorej sa okrem miestnej ženskej a mužskej speváckej skupiny predstavili so svojimi spomienkami a krátkymi umeleckými vystúpeniami aj Ján Palovič a Juraj Hamar – muzikanti, ktorí sprevádzali Antona Anderleho pri jeho predstaveniach. Spomienkovú slávnosť poctili svojou prítomnosťou aj pani Zlatica Anderlová, Antonova manželka, s dcérou Marianou a vnúčatami, ktorá pripravila v kultúrnom dome aj komornú výstavu bábok, fotografií, plagátov a ďalších materiálov ktoré návštevníkom priblížili účinkovanie tohto významného umelca.

Celé podujatie pripravila v spolupráci s obcou Dolná Lehota základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska v Dolnej Lehote. Spomienkovú slávnosť podporil aj generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký, ktorý s filmovým estetikom Prof. Petrom Michalovičom uviedli projekciu dokumentárneho filmu o slávnych bábkarských rodoch Posledná maringotka.

Anton Anderle sa narodil v roku 1944 v Dolnej Lehote. Bol pokračovateľom tretej generácie slávneho bábkarského rodu Anderlovcov z Radvane. Od roku 1972 sporadicky účinkoval so svojim tradičným bábkovým divadlom až do roku 1991 kedy sa dal na dráhu profesionálneho bábkara. Začiatkom deväťdesiatich rokov minulého storočia už Anton Anderle patril k najvýznamnejším bábkarom v Európe.

Okrem svojho účinkovania vytvoril aj unikátnu súkromnú zbierku marionet, divadelných dekorácií a dokumentov o tradičnom bábkovom divadle. V rodnej obci Dolná Lehota Anton Anderle naposledy účinkoval so svojim divadielkom v decembri v roku 2004. Anton Anderle od nás nečakane odišiel 16. mája 2008.