Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Bábkové divadlo Košice uvedie premiéru rozprávky Sloník

Hlavná skúška pripravovanej inscenácie hry Michaila Uryckého SLONÍK Bábkového divadla v Košiciach 9. mája 2017. Na snímke zľava Beáta Dubielová, Erika Orgován Molnárová, Viktória Jenčková, Peter Orgován a Juraj Fotul. Foto: TASR/Roman Hanc

Inscenáciu pripravil ukrajinský režisér a pedagóg Michail Uryckij, ktorý pôsobí v Kyjevskom mestskom akademickom bábkovom divadle.

Košice 9. mája (TASR) - Bábkové divadlo v Košiciach uvedie v piatok 12. mája v premiére rozprávku Sloník. Inscenáciu pripravil ukrajinský režisér a pedagóg Michail Uryckij, ktorý pôsobí v Kyjevskom mestskom akademickom bábkovom divadle.

"Je to príbeh Rudyarda Kiplinga o sloníkovi, ktorý má spočiatku krátky nos a nakoniec všetkými tými svojimi príbehmi, ktorými prechádza sa dopracuje k dlhému nosu, chobotu, aký slon má mať. Pripravovali sme tú inscenáciu viac ako tri týždne a je určená deťom od troch rokov," uviedol pre TASR asistent réžie Peter Creek Orgován.



V hlavnej úlohe Sloníka sa predstaví Viktória Jenčková v alternácii s Janou Štafurovou. Do ďalších postáv afrických zvierat boli obsadení herci Peter Creek Orgován, Juraj Fotul, Miroslav Kolbašský, Beáta Dubielová a Erika Orgován Molnárová.

"Keďže dôležitou súčasťou inscenácie je tanec a tóny domorodej africkej hudby, choreografiu si zobrala na starosť známa slovenská choreografka a tanečníčka Ivana Kučerová. Výsledkom tejto medzinárodnej spolupráce je originálne umelecké stvárnenie rozprávky vychádzajúcej z literárnej predlohy legendárneho diela Rudyarda Kiplinga Kniha džunglí. Exotiku ďalekej Afriky si vďaka Bábkovému divadlu budete môcť vychutnať aj v Košiciach už od 12. mája," doplnil manažér BDK Martin Konečný.



Michail Uryckij inscenoval desiatky bábkových hier nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku, Bielorusku a Litve. Je nositeľom niekoľkých ukrajinských i medzinárodných divadelných ocenení.

"Spolu s ním pricestoval do Košíc aj jeho kolega z kyjevského divadla Mykola Daňko, ktorý je jedným z najvýznamnejších ukrajinských scénografov. Sloník je pre oboch prvou divadelnou inscenáciou uvedenou na Slovensku," dodal Konečný.