Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bábkové divadlo na Rázcestí ide do Rumunska, uvedie tam dve svoje hry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Hlavným bodom hosťovania je uvedenie najnovšej inscenácie z repertoára BDnR pre dospelých Amália dýcha zhlboka. Inscenácia mala premiéru v decembri 2018, vznikla v réžii Mariána Pecka.

Banská Bystrica 6. júna (TASR) - Na umelecký zájazd do Rumunska odchádza v týchto dňoch Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) z Banskej Bystrice. S dvomi predstaveniami zo svojho repertoára tam v meste Targu-Mures vystúpi v rámci osláv 70. výročia založenia tamojšieho Divadla pre deti a mládež Ariel.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička divadla Monika Tatarková, oslavy sa uskutočnia v dňoch 7. - 15. júna a banskobystrické divadlo sa predstaví vo štvrtok 13. júna. O 10.00 h sa rumunským deťom a rodičom predstaví s najnovšou inscenáciou z cyklu Batolárií, interaktívnych predstavení pre batoľatá. Uvedie scénické dielko Hmatuláci, ktoré divadelnými prostriedkami vhodnými pre najmenšie deti približuje tému hmatu. Predstavenie sa odohrá bez prekladu, keďže Hmatuláci sú nonverbálnym predstavením.

Hlavným bodom hosťovania je však uvedenie najnovšej inscenácie z repertoára BDnR pre dospelých Amália dýcha zhlboka. Inscenácia mala premiéru v decembri 2018, vznikla v réžii Mariána Pecka. "Išlo o prvé uvedenie hry na scéne slovenského profesionálneho divadla," pripomenula Tatarková.

Inscenácia skúma totalitné dejiny stredoeurópskych a východoeurópskych krajín na „prípadovej štúdii“ osudu jednej ženy. Amáliin život a prebiehajúce historické udalosti diváci sledujú od jej desiatich do 70 rokov. Inscenáciu uvedie BDnR na pódiu veľkej sály divadla Ariel v ten istý deň o 20.00 h. Predstavenie bude uvedené s rumunskými titulkami.

BDnR sa v Rumunsku už predstavilo v roku 2015 s inscenáciou pre najmenších Čiarkolárium na festivale 100, 1.000, 1.000 000 Stories v Bukurešti. S predstavením pre dospelých bude v tejto krajine hosťovať prvýkrát.