Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Posledná rozlúčka s Ladislavom Ballekom bude 22. apríla v Bratislave

Ladislav Ballek Foto: TASR/ Martin Baumann

Spisovateľ, redaktor, vysokoškolský pedagóg, poslanec parlamentu a dlhoročný veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike Ladislav Ballek zomrel v utorok 15. apríla.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Posledná rozlúčka so zosnulým spisovateľom a diplomatom Ladislavom Ballekom sa uskutoční v utorok 22. apríla o 11.00 h v bratislavskom krematóriu. TASR o tom informovala rodina zosnulého.

Spisovateľ, redaktor, vysokoškolský pedagóg, poslanec parlamentu a dlhoročný veľvyslanec Slovenskej republiky v Českej republike Ladislav Ballek zomrel v utorok 15. apríla.

Ballek sa narodil 2. apríla 1941 v Teranoch, dnes okres Krupina. V roku 1963 vyštudoval slovenský jazyk, dejepis a výtvarnú výchovu na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Rok učil na základnej škole v Habovke na Orave, potom sa vrátil do Banskej Bystrice a učiteľské miesto v roku 1966 vymenil za redaktorské v Československom rozhlase. V rokoch 1968-1972 redakčne pripravoval kultúrnu rubriku denníka Smer.

V roku 1972 prešiel pracovať do redakcie pôvodnej tvorby vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ v Bratislave, kde sa neskôr aj presťahoval a trvalo usadil. V roku 1977 sa stal vedúcim literárneho oddelenia na Ministerstve kultúry SR, v roku 1980 námestníkom riaditeľa Slovenského literárneho fondu a v roku 1984 vedúcim tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov, kde pôsobil až do jeho zániku koncom roku 1989. Potom bol na dlhodobejšom tvorivom štipendiu. V rokoch 1992-1994 bol Ladislav Ballek poslancom Národnej rady (NR) SR za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ).

Vyučoval na Pedagogickej fakulte (PF) v Nitre, PF UK v Bratislave, Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V roku 1998 bol jedným z kandidátov na prezidenta SR. V rokoch 2001-2008 pôsobil ako veľvyslanec SR v Českej republike. Stal sa čestným predsedom Spoločnosti Ladislava Novomeského, členom klubu Nezávislých spisovateľov a PEN klubu.

Literárne dielo Ladislava Balleka vyšlo v češtine, poľštine, ruštine, nemčine, maďarčine, ukrajinčine, bulharčine, rumunčine a estónčine.