Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

VIDEO: Denník A. Frankovej uvedú v netradičnej podobe a s Pauhofovou

Tlačová konferencia Štátneho divadla Košice k pripravovanej premiére Denník Anny Frankovej 14. marca 2017 v Košiciach. Na snímke zľava scénograf Jaroslav Doubrava, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, herečka Táňa Pauhofová, režisér, scenárista a choreograf Ondrej Šoth, scenáristka a dramaturgička Zuzana Mistríková a riaditeľ baletu Andrij Suchanov. Foto: TASR – František Iván

Premiéra inscenácie bude v utorok 21. marca na Malej scéne ŠD.

Košice 14. marca (TASR) – Denník Anny Frankovej prináša v netradičnej podobe experimentálneho tanečného divadla Balet Štátneho divadla (ŠD) Košice. Inscenácia, v ktorej sa v hlavnej úlohe predstaví herečka Táňa Pauhofová, bude mať premiéru v utorok 21. marca na Malej scéne ŠD.



Predstavenie je inšpirované skutočným príbehom dospievajúceho dievčaťa, ktoré sa stalo obeťou holokaustu. Svoj denník si Anna Franková písala v tajnom úkryte v holandskom Amsterdame v rokoch 1942 až 1944, pokým úkryt niekto nevyzradil. Celú rodinu nacisti odviedli do koncentračného tábora, kde Anna tesne pred koncom vojny zomrela.

Scenár inscenácie pripravil osvedčený autorský tandem Ondrej Šoth a Zuzana Mistríková, choreograf a režisér Ondrej Šoth vybral aj hudbu. Myšlienka pretvoriť Denník Anny Frankovej do podoby tanečného divadla sa podľa neho zrodila už asi pred desiatimi rokmi. Aktuálne spracovanie témy bolo pritom motivované aj súčasným dianím na Slovensku a vo svete, a silnejúcim vplyvom krajnej pravice podporujúcej myšlienky rasizmu, šovinizmu či fašizmu. "Vidíme veľkú časť mladej generácie, ktorá nevie o histórii, o kontinuite tohto obdobia, ale často sa vyjadruje, dáva rôznorodé vyhlásenia, ktoré sa nezakladajú na pravdivej histórii, ktorá je pre mňa základom čestného postoja. Potom sú nenápadne a nevedome ľahko manipulovateľní. Určite nie je zlé mať vlastný názor, ale niektoré názory nie sú podložené poznaním, sú veľmi nebezpečné a ich dôsledok môže byť veľmi tragický," uviedol Šoth.



Pre Táňu Pauhofovú išlo o prvú divadelnú skúsenosť s baletným súborom, čo ako priznáva, bolo náročné nielen fyzicky. Daná téma a postava ju veľmi oslovili a boli pre ňu veľkou výzvou, za túto príležitosť je veľmi vďačná. "Anna bola výnimočným človekom a vlastne nám pripomína, čo mohlo byť a dopustili sme, že nie je. Snažili sme sa chytiť z tej knihy ten jej esprit, jej vývoj a dozrievanie, jej pohľad, kde sa strieda to detsky naivné, s tým veľmi zrelým a konkrétnym na dianie okolo nej, na samu seba, na ľudí, na spoločenskú situáciu. Myslím si, že táto téma môže každého, vrátane mňa, veľmi obohatiť, ak už nie v zmysle nejakého spoločenského výkričníka, tak minimálne - a to nie je málo – ľudsky," zhodnotila dnes pre novinárov.



Jedinečným bude inscenácia aj priestorom – hľadisko v zrekonštruovanej Malej scéne bude usporiadané arénovým spôsobom. "Je to veľmi kontaktné predstavenie v zmysle, že diváci sedia veľmi blízko toho, čo sa odohráva na javisku, a sú tak nielen témou vťahovaní do tohto nesmierne emocionálne silného životného príbehu," skonštatovala Mistríková. Súčasné obdobie podľa nej spravilo danú tému aktuálnejšou, než by si tvorcovia želali.