Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

V SND vystúpi primabalerína L. Lacarra, ktorej tanec pripisujú vánku

Na archívnej snímke budova Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Kým profesionálna kariéra väčšiny baletných tanečníkov sa skončí skôr, ako dovŕšia štyridsiatku, ona je vo veku 48 rokov ešte stále v top forme, uvádza SND k tanečnici.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) sa zapojilo do kampane na podporu osvety o preventívnych prehliadkach. V spolupráci s Národným onkologickým ústavom (NOU) uvádza v piatok a v sobotu 14. októbra baletné gala Umenie pre život. Na galavečere sa predstavia tanečníci z viacerých európskych divadiel, zastúpené sú Viedeň, Berlín, Madrid, Londýn i Brno. V Bratislave vystúpi aj španielska primabalerína Lucia Lacarra.

"Kým profesionálna kariéra väčšiny baletných tanečníkov sa skončí skôr, ako dovŕšia štyridsiatku, ona je vo veku 48 rokov ešte stále v top forme," uvádza SND k tanečnici, ktorá je ustavične žiadaná na javiskách po celom svete. Za unikát označil Luciu Lacarra šéfdramaturg Baletu SND Kristián Kohút. "Je obdarená telom s dokonalými líniami a dispozíciami, ktoré ju priam predurčili stať sa primabalerínou. Pri vnímaní jej interpretačného umenia, mám občas pocit, že jej telo odmieta starnúť. Jej tanečné majstrovstvo, ktoré predvádza, dokáže vyvolať dojem, že nič neváži, že sa vznáša tesne nad zemou. Poeticky povedané, jej tanec je ako vánok," priblížil Kohút.

Program baletného gala je podľa jeho slov zostavený s dôrazom na choreografickú a interpretačnú kvalitu, ale aj na žánrovú pestrosť. "Kým napríklad Lucia Lacarra so svojím partnerom Matthewom Goldingom predvedú éterické duetá, v ktorých sa pohyb stane emóciou a emócia pohybom, primabalerína Liudmila Konovalova s partnerom Davidom Datom predvedú technicky náročné a divácky mimoriadne obľúbené pas de deux z baletu Don Quijote," hovorí šéfdramaturg našej prvej baletnej scény. Avizuje tiež prehliadku tanečnej virtuozity - Grand pas classique označil za technickú exhibíciou. "To zatancujú Ksenia Ovsyanick z Berlínskeho štátneho baletu a Alejandro Virelles, ktorého tanec akoby popieral zákony fyziky," dodal Kohút.

Umenie pre život je podujatie, ktoré pred rokmi inicioval choreograf a tanečník Mário Radačovský. Cieľom projektu, vychádzajúceho z filozofie, že umenie lieči, a upozorňujúceho na dôležitosť prevencie, je osveta a podpora boja proti onkologickými ochoreniam. Vystupujú na ňom najlepší tanečníci z celého sveta, obdivovaní na prestížnych európskych a svetových scénach. Na aktuálnom ročníku opäť zatancujú aj umelci z národného divadla v Brne a Košiciach.