Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Banášovi IDIOTI V POLITIKE majú úspech aj v Egypte

Archívne foto. Zo slávnostného odovzdávania cien Zlatá kniha, Platinová kniha a Zlaté pero 2012 autorom vydavateľstva Ikar 13. februára 2013 v Bratislave. Na snímke spisovateľ Jozef Banáš. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mimoriadne stretnutie spisovateľov sa konalo vo štvrtok večer 16.2. v reprezentačných priestoroch Veľkej káhirskej knižnice.

Bratislava 17. februára (TASR) - Asi päťdesiatku spisovateľov zo 16 krajín, ktorých diela vyšli v arabčine, priviedol do Káhiry 3. ročník literárneho festivalu. Podujatie organizované ministerstvom kultúry, Veľkou káhirskou knižnicou a vydavateľstvom Sefsafa sa konalo od 11. do 16. februára. Slovenskú literatúru na ňom zastupoval Jozef Banáš, ktorému v Egypte vyšla pred tromi rokmi kniha "Idioti v politike" v preklade Chalída Biltagiho a tento rok mu vyjde v jeho preklade aj druhá kniha v arabčine - román "Zóna nadšenia" v Sýrii.

"Prezident festivalu - riaditeľ vydavateľstva Sefsafa Publishing Mohamed El Baaly vyjadril veľkú spokojnosť so skutočnosťou, že pozvanie prijali autori zo Sýrie, Egypta, Nemecka, Kanady, Turecka, Česka, Slovenska, Slovinska či Švajčiarska," povedal pre TASR Jozef Banáš k literárnej akcii, na ktorej malo zastúpenie aj Bulharsko, Sudán, Rakúsko či Irak. Spisovateľ zo Slovenska mal možnosť stretnúť kolegov ako Anna Katharina Hahn z Nemecka, Marisa Silver z USA, Louisa Young z Veľkej Británie, Ahmet Omed z Turecka či Mineke Schipper z Holandska.

Autori absolvovali rad stretnutí a besied. Bola medzi nimi aj akcia so študentmi bohemistiky a slovakistiky jazykovej fakulty najväčšej egyptskej univerzity Ain Shams. Besedu s českými a slovenským spisovateľom uviedla dekanka fakulty Salwa Rašád Amín, ktorá vyzdvihla, že katedra bohemistiky a slovakistiky jazykovej fakulty Al Ansun pripravila doposiaľ 120 prekladateľov z češtiny a slovenčiny. Česká spisovateľka Bianca Bellová prezentovala svoju novelu Jazero, Kateřina Tučková čítala úryvky z románu "Žítkovské bohyne" a Jozef Banáš rozosmial študentov epizódami z knihy "Idioti v politike".

Mimoriadne stretnutie spisovateľov sa konalo vo štvrtok večer (16.2.) v reprezentačných priestoroch Veľkej káhirskej knižnice. Nechýbala na ňom kurdsko-sýrska spisovateľka Maha Hassan, pochádzajúca z Aleppa, Kanaďanka Kim Echlin, svetová bestselleristka, ktorá sa preslávila románom "Stratení" o kambodžskej genocíde. Banáš, ktorý počas večera odprezentoval Zónu nadšenia, najprekladanejší román Slovenska (Nemecko, Poľsko, ČR, Ukrajina, Maďarsko, Bulharsko, India, Rusko, pripravuje sa anglické vydanie), sa mal možnosť zoznámiť aj s jednou z najpopulárnejších egyptských autoriek súčasnosti, rebelkou a bojovníčkou proti establišmentu a korupcii Basma Abdelaziz, autorkou slávneho románu "Rad", v ktorom popisuje udalosti arabskej jari v Egypte, či autorkou novely "Pieseň pre Margerétu" Lanou Abdel Rahman z Libanonu.

"Témou večera bola politická realita v literatúre. Besedu, na ktorej sa zúčastnili egyptskí literárni kritici a publicisti, moderoval egyptský spisovateľ a riaditeľ knižnice Chalíd al Khamissi," doplnil Jozef Banáš, prvý Slovák, ktorý sa zúčastnil na prestížnom diskusnom fóre vo Veľkej káhirskej knižnici. Reprezentačné priestory tejto knižnice sa nachádzajú v historickom centre Káhiry v niekdajšom paláci vnučky princeznej Samiha Kamel. "Dostať pozvanie do tejto inštitúcie je pre mňa veľkým ocenením. Čo ma osobitne teší, podľa vyjadrenia vydavateľstva Sefsafa Publishing, ako aj študentov univerzity Ain Shams si získava v Egypte popularitu politická satira "Idioti v politike", z čoho mám veľkú radosť," uzavrel.