Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V banskobystrickom Bábkovom divadle sa predstaví Divadlo J. Záborského

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Východoslovenské divadlo krátko po premiére na domácej scéne uvedie hru Marshy Norman Dobrú, mami.

Banská Bystrica 27. marca (TASR) - V utorok 12. apríla sa v Bábkovom divadle na Rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici predstaví vôbec prvý raz Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) z Prešova. Východoslovenské divadlo krátko po premiére na domácej scéne uvedie hru Marshy Norman Dobrú, mami.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička BDnR Monika Tatarková, Marsha Norman (1947) patrí k najvýznamnejším súčasným americkým dramatičkám. Za hru Dobrú noc, mami získala v roku 1983 Pulitzerovu cenu, hra bola preložená do viac než 20 jazykov a v tom istom roku bola slávnostne uvedená na Broadwayi. DJZ Prešov hru uvádza pod názvom Dobrú, mami.

Jednou z ústredných tém hry je vzájomné odcudzenie dcéry a matky. Jessie sa rozhodne skoncovať so svojím životom, ktorý pre ňu stratil zmysel. Pred koncom života predkladá matke zoznam výčitiek, ktorými účtuje ich vzájomný vzťah. Thelma sa snaží dcéru od radikálneho činu odradiť, zároveň priznáva svoj podiel viny.

Režisérom predstavenia je Jakub Nvota, predstaviteľkami hlavných úloh sú Jana Jurišincová, absolventka herectva na Akadémii umení v Banskej Bystrici, a Zuzana Kúšiková.