Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

VIDEO: Na dosky Štátnej opery prichádza Mozartova Čarovná flauta

Z tlačovej konferencie Štátnej opery Banská Bystrica k premiére opery W. A. Mozarta Čarovná flauta v Banskej Bystrici v piatok 20. mája 2016. Na snímke vľavo sólistka Štátnej opery Michaela Popik-Kušteková a režisér Dominik Beneš Foto: TASR/Branislav Račko

Táto opera vznikla ako produkt ľudového divadla pre pospolitý ľud, ktorý dokázala strhnúť.


Banská Bystrica 21. mája (TASR) – Opera v dvoch dejstvách Čarovná flauta od Wolfganga Amadea Mozarta je 269. premiérou Štátnej opery (ŠO) v Banskej Bystrici. Slávnostnú premiéru bude mať 27. mája v réžii Dominika Beneša a ŠO ju uvedie aj 28. mája. O hudobné naštudovanie sa postaral dirigent Igor Bulla. Opera mala svetovú premiéru vo Viedni v roku 1791.

Pod libreto sa podpísal Emanuel Schikaneder a podľa ŠO spolu s Mozartom vytvoril nesmrteľnú Čarovnú flautu, dielo, ktoré je výsledkom obrovského snaženia a nesmiernej tvorivosti.

"Dnes presne nevieme, ktorý z nich bol vlastne skutočným autorom námetu, ktorého alfou a omegou je mravnosť, pravda a láska. Podstatné však je, že toto "prikázanie" je zrozumiteľné i dnes, v čase, keď spoločnosť stráca cit pre rozlišovanie dobra a zla, pravdy a klamstva, podvod je zamieňaný so šikovnosťou a strata dôstojnosti nie je vnímaná negatívne," uviedla ŠO.

Ako pripomenula, táto opera vznikla ako produkt ľudového divadla pre pospolitý ľud, ktorý dokázala strhnúť. Zaujala však i znalcov a intelektuálov, toto zaujatie trvá dodnes. Jej nadčasové posolstvo a silný účinok spočívajú v zrozumiteľnom podaní mravnej pravdy, nesmrteľnej hudbe a myšlienkovo nabitom texte.

Český režisér Dominik Beneš vníma Mozartovo operné dielo ako základ opernej literatúry. Čarovná flauta priamo v sebe nesie odkaz Mozartovej osobnosti.

"Je to svet bezbrehej fantázie. Flauta, ako taká, je vznešený nástroj, ktorý aktivuje najjemnejšie receptory emócií. Rovnako, ako keď nezaujato prečítam novú knihu, otváram tento príbeh a od prvého taktu nechávam v sebe vzbudzovať predstavivosť bezprostredného dieťaťa, ktorá ho vtiahne za zrkadlo. Čarovná flauta je žánrovo zmes science-fiction, lovestory, komédie či mravoučných poučných príbehov a intímnych drám," dodal.