Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V meste pod Urpínom je sviatok umenia. V zborovom speve

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

V Banskej Bystrici otvorili XVII. ročník medzinárodného súťažného festivalu vysokoškolských a stredoškolských speváckych zborov Akademická Banská Bystrica, ktorý potrvá do 1. mája.

Banská Bystrica 28. apríla (TASR) – V meste pod Urpínom je sviatok umenia. Dnešným večerným koncertom v aule Beliana Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici otvorili XVII. ročník medzinárodného súťažného festivalu vysokoškolských a stredoškolských speváckych zborov Akademická Banská Bystrica. Potrvá do 1. mája.

Ako TASR informoval umelecký riaditeľ festivalu Milan Pazúrik, súťaž sa koná v siedmich kategóriách, ako ženské zbory, miešané, komorné, stredoškolské spevácke zbory konzervatórií, vokálne zoskupenia či v kategórii sakrálnej hudby. Predsedom odbornej medzinárodnej poroty je profesor Ondrej Lenárd, významný slovenský dirigent a popredná hudobná osobnosť.

"Zúčastnené zbory absolvujú okrem jednotlivých súťaží i vystúpenia na festivalových koncertoch, vstup na promenádnom koncerte na nádvorí Múzea SNP v Banskej Bystrici, ako i záverečný spoločný spev. V rámci festivalu budú aj teraz sprievodné podujatia - sprievod mestom, voľba Miss Akademickej Banskej Bystrice, vystúpenie hostí Cambiar La Muzika a Rusín Čendeš Orchestra," dodal Pazúrik.

Podujatie je organizované pod záštitou ministra školstva, vedy výskumu a športu, ministra kultúry a rektora UMB.