Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Štiavnický filmový seminár ukončí Džúsový román

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tohtoročnou témou seminára bola Mladosť.

Banská Štiavnica 14. augusta (TASR) - Takmer 40 filmov mali možnosť vidieť návštevníci 18. ročníka Letného filmového seminára 4 živly, ktorý dnes končí v Banskej Štiavnici. Bodkou za prehliadkou bude večerná projekcia filmu Fera Feniča Džúsový román na tamojšom amfiteátri.

Ako TASR povedal hovorca podujatia Peter Gašparík, okrem toho sa mohli domáci priaznivci filmu a hostia z iných kútov Slovenska zúčastniť troch vernisáží, piatich koncertov a troch prednášok. Tohtoročnou témou seminára bola Mladosť.

"Nezabudli sme ani na deti, pre ktoré sme pripravili hudobný workshop, ktorého súčasťou je aj práca na ozvučení vlastného filmu," pripomenul.

O seminár je každoročne značný záujem. Približne 120 akreditácií (kapacita kina Akademik) sa vypredalo tento rok už pred jeho konaním. Ďalšie desiatky ľudí chodia na voľné projekcie na amfiteáter.

V pestrej ponuke hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych filmov našli návštevníci seminára aj niekoľko noviniek, ktoré na Slovensku zatiaľ premietané neboli. Okrem distribučnej predpremiéry drámy Toto je náš svet (2016) s Viggom Mortensenom v hlavnej úlohe, boli takými aj nemecké snímky Môj svet je disco (2013) a Útočisko (2015), alebo maďarský dokumentárny film Drifter (2014).