Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Divadelné zoskupenie Paradájz Pikčr baví ľudí už 20 rokov

Na snímke nádvorie kaštieľa vo Svätom Antone, kde Paradájz Pikčr odohrá v piatok 21. júla 2017 predstavenie Hamlet outlet. 18. júl 2017 Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Paradájz Pikčr tvorí aktuálne 11 členov, približne 90 percent kolektívu je v zoskupení od jeho počiatku. V repertoári má komédie.

Banská Štiavnica 18. júla (TASR) - Celkom 16 divadelných hier a 86 piesní má na svojom konte banskoštiavnické divadelné zoskupenie Paradájz Pikčr, ktoré si tento rok pripomína 20. výročie svojho založenia.

"Prvé vystúpenie sme mali v roku 1997 a potom zhruba každý rok, ale naozaj zhruba, lebo sme mali aj nejaké pauzy, sme spravili jedno predstavenie. Vždy ide o autorskú hru. Nikdy sme nehrali nič cudzie. Dokonca už asi deväť rokov máme aj autorskú hudbu," uviedla pre TASR režisérka, herečka a autorka hier v jednej osobe Monika Maňkovská.

Zoskupenie, ktoré by sa dalo charakterizovať aj ako ochotnícke alebo amatérske, je podľa jej slov tak trochu netradičné. "Keď sa pozriem na ostatné amatérske súbory, tak fungujú na iných princípoch ako my. My napríklad skoro vôbec neskúšame. Skúšame len minimálne. Hrdinsky vždy začíname prvou skúškou v marci. Baby napečú koláče, dáme si kávu a odídeme," podotkla Maňkovská s tým, že stretnutia potom klesajú na intenzite, obrat príde až krátko pred premiérou.

Paradájz Pikčr tvorí aktuálne 11 členov, približne 90 percent kolektívu je v zoskupení od jeho počiatku. Za 20 rokov svojej existencie zmenilo niekoľkokrát názov.

Zoskupenie hrá jednu hru ročne a predstavení nemá podľa Maňkovskej veľa. Vo svojom repertoári má komédie. "Je fajn, keď sa ľudia smejú, a na tom sme to postavili. Tých ťažkých vecí je okolo toľko, že nech sa venujú profesionáli nejakým vážnym hrám a my sa budeme radovať zo života," dodala Maňkovská.

Príležitosť zabaviť sa na originálnom humore zoskupenia majú milovníci umenia aj tento piatok 21. júla. Na nádvorí svätoantonského kaštieľa odohrajú o 19.00 h predstavenie Hamlet outlet. "Kto by predstavenie nestihol, tak ho budeme hrať ešte aj v auguste," dodala Maňkovská.