Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Herečka Barbora Bobulová sa Hercovej misie najskôr zľakla

Herečka Barbora Bobulová si na 21. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prevzala cenu Hercova misia a tabuľku so svojím menom pripevnila na mostík vo festivalovom parku, 26. júna 2013 v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Talianska herečka slovenského pôvodu sa zľakla, že je to ocenenie, ktoré sa dáva na konci kariéry.

Trenčín 26. júna (TASR) – Taliansku herečku slovenského pôvodu Barboru Bobulovú ocenenie Hercova misia na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest zaskočilo. Zľakla sa, že je to ocenenie, ktoré sa dáva na konci kariéry. Martinská rodáčka to povedala na dnešnej tlačovej besede, ktorá predchádzala pripevneniu mosadznej tabuľky s jej menom v Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach.

„Asi som sa trochu mýlila. Vysvetlili mi, že tento rok oceňovali Hercovou misiou slovenských hercov, ktorí reprezentujú v zahraničí. Sa mi uľavilo a je pre mňa veľkou cťou zaradiť sa medzi osobnosti, ktoré sú držiteľmi Hercovej misie,“ povedala Bobulová, ktorá má z Art Film Festu ocenenie Modrý anjel z roku 2005.

Herečka Barbora Bobulová odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie na 21. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v stredu 26. júna 2013 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
„V tom čase ju slovenské publikum, slovenskí diváci, slovenská verejnosť nepoznali. Prešlo pár rokov a nepoznajú ju ani dnes. Medzitým však nakrútila okolo 30 filmov, v Taliansku získala prestížne ocenenie Davida di Donatella,“ načrtol hereckú dráhu herečky, ktorá žije už 16 rokov v Taliansku, viceprezident festivalu Peter Hledík.

Bobulová sa do Talianska prvýkrát dostala ako 15-ročná na filmový festival s filmom Vlakári a vtedy sa jej ani nesnívalo, že Taliansko sa stane jej domovom. „To Taliansko mi bolo napísané do osudu už pri narodení. Dlho som si však musela zvykať na taliansku mentalitu, na ich zvyky, ale už som si tú krajinu osvojila a dokázala som sa tam integrovať. Režisérom v mojich začiatkoch ani neprekážal môj prízvuk, naopak, niekedy ho používali ako očarenie tej postavy,“ spomína na herecké začiatku v Taliansku.

Prvú postavu v talianskom filme získala vďaka Júlii, ktorú v tom čase hrala na doskách Slovenského národného divadla. Taliani prišli do Bratislavy na kasting a Bobulová im zahrala monológ z Júlie. „Musím povedať, že veľmi veľa mi dali moji pedagógovia na Vysokej škole múzických umení. Ťažila som z toho v minulosti, ťažím z toho aj dnes. Mám na nich krásne spomienky a nikdy nezabudnem na to, čo mi dali,“ uzavrela sympatická herečka.

Barbora Bobulová sa narodila v Martine v roku 1974. Po absolvovaní Vysokej školy múzických umení v Bratislave bola jej televíznym debutom na Slovensku postava v inscenácii Poľovačka na otca v roku 1986, neskôr účinkovala vo filme Vlakári, v dráme Tanec lásky a smrti a v televíznej adaptácii poviedky A. P. Čechova Čierny mních. V roku 1995 sa presťahovala do Talianska, už o rok sa objavila v prvom talianskom filme a neskôr ich bolo viac ako 30. Za svoje herecké umenie získala niekoľko ocenení, medzi významné patria cena Davida di Donatella a ocenenie Zlatá stuha od Národného zväzu talianskych filmových novinárov.