Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Barbora Okasová predstavuje svoju techniku drip'n'create

Foto: TASR

Barbora Okasová sa zaoberá akčnou maľbou, technikou drippingu, ktorú rozvinula do zložitejších foriem od roku 2009.

Bratislava 27. júla (TERAZ.sk) - Výstavu 16 diel pod názvom Milovať maľovať otvorila dnes v Bratislave Barbora Okasová. Čerstvá absolventka vysokej školy na nej po prvý raz predstavuje väčší súbor svojich prevažne čierno-bielych prác.

Venuje sa technike, ktorú pomenovala podľa seba drip'n'create, čo znamená kvapkaj a vytváraj. "Je to technika, ktorá je vytváraná pomocou zvláštnej paličky, pomocou nej sa kvapká farba na plátno. Nedotýkam sa plátna, všetko je nanášané zhora," uviedla pre TASR mladá začínajúca autorka, ktorá sa drippingu venuje štyri roky.

"Zobrazujem ľudí, ktorí ma motivovali vo svojom živote, ktorí sú niečím tvoriví a zaujímaví, a ktorí napredovali svoj sen, tak ako ja," doplnila Barbora Okasová, ktorá stvárnila a znamenala napríklad portréty dvojice Lasica - Satinský, Davida Gahana zo slávnej skupiny Depeche Mode, Daliho, Jacksona Pollocka, objaviteľa techniky dripping, Andyho Warhola a ďalších.

"Barbora nemá žiaden komplex namaľovať dokonalú figúru, alebo zliať ju z plechovky, čo je veľmi náročné. So štetcom nepracuje, pracuje s liatím akrylových farieb. Je to jedinečné, originálne, je to niečo, s čím sa človek bežne nestretáva nielen na našej, ale aj na európskej scéne," komentoval tvorbu mladej výtvarníčky kunsthistorik a teoretik umenia Ľuboslav Moza.

Tu bude player


Súčasťou vernisáže bolo živé maľovanie obrazu, ktorý vytvorili pozvaní hostia práve technikou dripping.

Barbora Okasová sa zaoberá akčnou maľbou, technikou drippingu, ktorú rozvinula do zložitejších foriem od roku 2009. Prvú výstavu diel v tejto technike mala v roku 2010 v Petrovej Vsi. V roku 2011 sa zúčastnila a zároveň vystavovala na medzinárodnej súťaži Perla Adrie - Perla del Adriatico v Taliansku, kde získala ocenenie Premio Speciale "Artista Segnalato" - Umelecký objav roka. V roku 2011 vystavovala svoje diela v Galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave spolu so slovenskými a talianskymi umelcami na medzinárodnej a putovnej výstave Erazmus Roterdamský, kedysi a dnes.

Predajná výstava diel Barbory Okasovej - Milovať maľovať bude oživovať priestory Generali Slovensko na Lamačskej ceste 3/A v Bratislave do konca roka.