Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Barytonista Richard Šveda vydáva svoje profilové CD

Foto: Zdenko Hanout Photography

Bratislava 14. decembra (OTS) - Slovensko patrí ku krajinám s výnimočnou tradíciou opery a silným zastúpením operných spevákov v rámci tých najprestížnejších svetových operných scén, akými sú Metropolitná opera v New Yorku, Teatro alla scala v Miláne, Royal Opera Covent Garden v Londýne či Viedenská štátna opera. K najmladšej generácii úspešných slovenských operných spevákov patrí barytonista Richard Šveda, ktorý v súčasnosti pôsobí ako sólista Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe a pravidelne hosťuje na svetových operných scénach a koncertných pódiách. V roku 2014 vystúpil na koncerte s Editou Gruberovou v sprievode Slovenskej filharmónie v rámci Bratislavských hudobných slávností a odvtedy koncertuje po jej boku pravidelne v rámci jej projektu podporujúceho mladých umelcov.

Jeho profilové sólové CD Suchoň, Moyzes, Faix, Schneider-Trnavský: Songs prináša výber z piesňovej tvorby slovenských skladateľov Eugena Suchoňa, Alexandra Moyzesa, Ladislava Faixa a Mikuláša Schneidra-Trnavského v sprievode renomovaného klaviristu Róberta Pechanca. CD zároveň obsahuje exkluzívnu nahrávku piesne Bartolomeja Urbanca Dolina, dolina v podaní svetoznámej Edity Gruberovej, ktorá je na CD zaradená ako bonusový track.

Profilové CD Richarda Švedu vychádza vo vydavateľstve Viva Musica! records v exkluzívnej knižnej väzbe, ktorej súčasťou sú okrem iného aj texty piesní a fotografie z dielne známeho slovenského fotografa a módneho návrhára Lukáša Kimličku. CD sa nahrávalo v priestoroch Koncertnej sály DVORANA na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, pod hudobnú réžiu projektu sa podpísal hudobný režisér František Poul. CD je súčasťou dlhodobého projektu vydavateľstva, ktorého cieľom je zaznamenávať slovenskú hudbu a špičkové slovenské interpretačné umenie. Viva Musica! records doteraz okrem nahrávky Richarda Švedu realizovalo profilové nahrávky tenoristu Pavla Bršlíka (2014), mezzosopranistky Jany Kurucovej (2015), basistu Štefana Kocána (2015) a sopranistky Adriany Kučerovej (2016), ktoré zároveň v auguste tohto roku vyšli aj v rámci limitovanej série 4-CD boxu pod názvom Beloved Songs (Milované piesne).
CD Richarda Švedu bude dostupné od 1. decembra 2016 v kamenných obchodoch a bude sa dať tiež objednať prostredníctvom e-shopu Viva Musica! records na stránke www.vivamusicarecords.com.

Richard Šveda študoval operný spev v Bratislave a Grazi. Úspešne sa presadil na mnohých medzinárodných speváckych súťažiach doma aj v zahraničí (Trnava, Karlove Vary, Barcelona, Viedeň, Baden-Baden). V súčasnosti je sólistom Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe, kde úspešne stvárňuje mnoho postáv. Jeho ťažiskovým repertoárom sú postavy z Mozartových opier, ale stvárňuje tiež barytónové postavy v operách talianskych a francúzskych operných skladateľov. Hosťoval v Semperoper v Drážďanoch, v Aalto-Musiktheater Essen, v Concertgebouw v Amsterdame, vo viedenskom Musikvereine, vo Volksoper Wien, v Prinzregententheater v Mníchove atď. S Komickou operou v Berlíne absolvoval turné v čínskom Grand Theatre Shanghai a Gran Teatro del Liceu v Barcelone. V roku 2014 vystúpil na koncerte s Editou Gruberovou v sprievode Slovenskej filharmónie v rámci Bratislavských hudobných slávností a odvtedy koncertuje po jej boku pravidelne v rámci jej projektu podporujúceho mladých umelcov.

Róbert Pechanec študoval v Žiline a Bratislave. Je držiteľom niekoľkých ocenení z domácich i zahraničných interpretačných súťaží (Trnava, Viedeň, Karlove Vary). Koncertoval v Belgicku, Českej republike, Dánsku, Francúzsku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Rakúsku, Švajčiarsku a Taliansku. Pravidelnej spolupracuje s Adrianou Kučerovou, Pavlom Bršlíkom, Štefanom Kocánom, Teréziou Kružliakovou, Martinou Masarykovou či Máriou Fajtovou, s ktorou v roku 2009 nahral CD s názvom Pensive Songs. V rokoch 2014 a 2016 spolupracoval na nahrávkach CD Pavla Bršlíka (Mikuláš Schneider-Trnavský: Songs) a Adriany Kučerovej (Bartók, Janáček, Martinů, Suchoň: Songs), ktoré vyšli pod hlavičkou vydavateľstva Viva Musica! records.
Hudobné vydavateľstvo Viva Musica! records vzniklo v roku 2014 a od svojho vzniku realizovalo profilové CD nahrávky operných spevákov Pavla Bršlíka, Jany Kurucovej, Štefana Kocána, Adriany Kučerovej, Richarda Švedu či CD zoskupenia Hugo Kauder Trio. Pod hlavičkou vydavateľstva vyšlo v roku 2015 aj live CD z úspešného koncertu Fragile Queen Symphony, ktorého pokračovanie pod názvom Fragile Queen Symphony 2 vychádza takisto začiatkom decembra.

Viac informácií na www.vivamusicarecords.com.