Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Básne Jiřího Wolkra patria k najznámejším veršom českej poézie

Český básnik, dramatik a publicista Jiří Wolker sa narodil 29. marca pred 115 rokmi.

Prostějov/Bratislava 28. marca (TASR) – Český básnik, dramatik a publicista Jiří Wolker sa narodil 29. marca pred 115 rokmi.

Pocity prvých povojnových rokov, predstava kolektívnej jednoty, tendencia pretvoriť svet revolučno-sociálnym spôsobom, ako aj literárny smer unanimizmus (francúzsky spisovateľ Jules Romains a básnici Georges Vildrac a Paul Duhamel), ovplyvnili literárne začiatky Jiřího Wolkra. Ani polemické vystúpenie niektorých českých autorov v roku 1925 pod heslom "Dosť bolo Wolkra" slávu jeho tvorby, zaradenej medzi tzv. proletársku poéziu, nezastavili. Wolker v nej uplatnil svoju mimoriadnu etickú naliehavosť a štýlovú originalitu a ostal jedným z najvýraznejších a najtalentovanejších českých básnikov, ktorého poézia nadväzuje na najlepšie tradície českej veršovanej epiky, na Nerudu, Bezruča, Dyka a hlavne Erbena.

Jiří Wolker sa narodil 29. marca 1900 v Prostějove ako syn bankového úradníka a vyrastal v prostredí rodinnej pohody a blahobytu. Chodil do skautingu a cvičil v Sokole, prázdniny trávil na vidieku u babičky pri Olomouci. Od roku 1919 študoval v Prahe právo a rok navštevoval na filozofickej fakulte prednášky F. X. Šaldu a Zdeňka Nejedlého. Horlivo sa zúčastňoval na pražskom literárnom živote, v rokoch 1922-1923 bol významným členom umeleckého združenia Devětsil (združenie ľavicových umelcov).

V apríli 1923 mu zistili tuberkulózu, hneď nasledujúci mesiac odišiel do sanatória v Tatranskej Polianke (Slovenská republika), odkiaľ ho matka previezla do Prostějova, kde zákernej chorobe podľahol.

Krátky život Jiřího Wolkra sa skončil 3. januára 1924. Vo veku nedožitých 24 rokov podľahol v rodnom Prostějove zákernej chorobe.

Český básnik sa stal symbolom všetkých výrazných literátov, ktorí zomreli veľmi mladí. Stal sa stelesnením jedného smeru poézie, pretože ho nestačil nahradiť iným. Tak sa z neho stal symbol proletárskej poézie dvadsiatych rokov 20. storočia.

Wolkrove dve básnické zbierky Host do domu (1921) a Těžká hodina (1922) dopĺňajú balady, básnický útvar pre neho najcharakteristickejší, sústredené na mravné problémy svojich proletárskych hrdinov (Balada o očích topičových, Balada o snu, Balada o nenarozeném dítěti a iné). Aj vďaka ich nesporným umeleckým kvalitám, ktoré neznižuje ani historická tendenčnosť, dosiahol Wolker nebývalú popularitu. Mnohé z jeho básní a balád patria dodnes k najznámejším textom českej poézie.