Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Básnici Slovenska a Čiech sa stretnú na festivale Po stranách Moravy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Festival bude stretnutím autorov poézie v rozmedzí od 20-ročných začínajúcich autorov po tvorcov v dôchodkovom veku.

Senica/Smrdáky 13. júla (TASR) – Neprofesionálni básnici Slovenska a Čiech sa chystajú na svoje druhé stretnutie v rámci poetického festivalu Po stranách Moravy. Uskutoční sa 26. až 28. júla v Senici a v kúpeľoch Smrdáky za účasti zhruba štyroch desiatok autorov poézie oboch krajín. Prvý ročník sa konal v réžii moravských básnikov vlani v Hodoníne.

"Máme prihlásených ľudí od Medzilaboriec po Aš, tak im chceme trochu predstaviť Záhorie," uviedol pre TASR organizátor za slovenskú stranu Vladimír Petrovič. Dodal, že kým prvý ročník podujatia bol jednodňový maratón, teraz sa to na prianie účastníkov predĺžilo na tri dni. V roku 2012 bol festival prezentáciou tvorby zúčastnených autorov, nový ročník bude mať najmä tvorivé dielne, kde sa účastníci zapoja do kreatívneho procesu na vopred dané témy a výsledky si budú môcť skonfrontovať a vyhodnotiť na mieste. "Určite sa bude trošku teoretizovať," povedal Petrovič.

Festival bude stretnutím autorov poézie v rozmedzí od 20-ročných začínajúcich autorov po tvorcov v dôchodkovom veku. Mužov i žien je prihlásených zhruba rovnako. Prvý festivalový deň bude venovaný v Senici miestnym autorom, ktorí sa predstavia svojou tvorbou. Druhý deň je na programe presun do kúpeľov Smrdáky a do Skalice a dve tvorivé dielne, ukončené galavečerom. Záverečný deň podujatia bude patriť dozvukom diskusií.

Partnermi festivalu sú obec Smrdáky, Záhorská knižnica v Senici, Mestská knižnica Hodonín, Mestská knižnica Skalica, Kúpele Hodonín a Prírodné liečebné kúpele Smrdáky.