Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Básnik Miroslav Válek by sa dožil 85 rokov

Portrét Miroslava Váleka Foto: TASR/Ivan Dubovský

Básnik, prekladateľ a minister kultúry SSR Miroslav Válek by dnes oslávil životné jubileum.

Trnava/Bratislava 16. júla (TASR) - Básnik, prekladateľ a minister kultúry SSR (1969-1988) Miroslav Válek bol významný predstaviteľ modernej slovenskej ľúbostnej poézie. Prezentoval to zbierkami Dotyky, Príťažlivosť, Nepokoj a Milovanie v husej koži. Narodil sa v Trnave 17. júla 1927 a v tomto roku by oslávil 85 rokov.

Pracovať začal ako redaktor vo viacerých časopisoch. V rokoch 1962-1966 bol šéfredaktorom v tom čase pre slovenskú literatúru zlomového mesačníka Mladá tvorba, ktorá zohrala po roku 1956, po páde kultu stalinizmu, dôležitú úlohu vo vývine slovenskej kultúry. Sústreďovali sa okolo nej mladí literáti, výtvarníci a dramatici, čerpajúci zo slovenského nadrealizmu a medzivojnových avantgárd. V rokoch 1966-1967 viedol časopis Romboid a v roku 1968 sa spolupodieľal na obnovení Nového slova.

Válkove začiatky

Svoje prvé literárne pokusy uverejňoval v rokoch 1946-1948 v trnavskom dvojtýždenníku Plameň, kde mu vyšlo niekoľko lyrických básní, prezrádzajúcich jeho nesporný talent. Debutoval v roku 1959 zbierkou Dotyky, plnou básní s ľúbostnou tematikou. Nasledovala zbierka Príťažlivosť (1961), kde medzi najznámejšie patrí báseň Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať, v ktorej básnik zobrazil svoju tragickú skúsenosť s vojnou. Báseň je formálne inak podaným protestom proti fašizmu a diktatúre ako takej. Ďalšie originálne Válkove verše obsahujú básnické zbierky Nepokoj (1963) a Milovanie v husej koži (1965). Obsahovo inak vyznieva básnická skladba Slovo (1976), ktorej kontroverzné prijatie vyplývalo hlavne z Válkovej oddanosti ku komunistickej ideológii. Zbierkou Z vody sa v roku 1977 vrátil k svojej expresívnej ľúbostnej lyrike. Niektoré jeho texty si vybrali k piesňam speváci Pavol Hammel a Miro Žbirka.

Výber z jeho publicistickej činnosti, zameranej na problémy literatúry, ale aj na otázky rozvoja socialistickej kultúry vyšli knižne pod názvom O literatúre a kultúre (1979).

Bol aj politik

Neodmysliteľnou súčasťou životnej cesty Miroslava Válka bola jeho politická činnosť. Bol slovenským ministrom kultúry v období tzv. normalizácie (1969-1988) i členom najvyšších orgánov komunistickej strany. Ako politik sa hlásil k normalizácii, ako minister kultúry sa snažil zmierňovať jej dopad na slovenskú kultúru, brániť ju pred hrubými mocenskými zásahmi.

Nielen literárna a umelecká verejnosť hodnotí Miroslava Válka ako svetového básnika s mimoriadnym talentom. Jeho diela a výbery z jeho diel vyšli preložené do 14 cudzích jazykov a boli publikované v zahraničných časopisoch a antológiách. Válkove knihy pre deti vyšli v Bulharsku, Fínsku, Grécku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Rusku, Veľkej Británii, Ukrajine a USA.

Okrem vlastnej tvorby prekladal Miroslav Válek svetovú poéziu z francúzštiny, poľštiny, češtiny a ruštiny.

Miroslav Válek zomrel 27. januára 1991 v Bratislave, dožil sa 63 rokov.