Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

B.B. Kinga pochovajú na budúci týždeň

Americký bluesman BB King zomrel 14. mája 2015 Foto: TASR/AP

V Memphise v štáte Tennessee, kde King získal prezývku Beale Street Blues Boy, sa bude 27. mája konať pocta tomuto gitaristovi, spevákovi a skladateľov.


Jackson 20. mája (TASR) - Pozostatky americkej bluesovej legendy B.B. Kinga sa vrátia na budúci týždeň do oblasti známej ako Mississippi Delta, kde sa začal jeho život a kariéra.

V Memphise v štáte Tennessee, kde King získal prezývku Beale Street Blues Boy (Bluesový chlapec z ulice Beale Street), sa bude 27. mája konať pocta tomuto gitaristovi, spevákovi a skladateľovi. Potom jeho telo prevezú do mesta Indianola v štáte Mississippi, ktoré hudobník pokladal za svoj domov.

Jeho pozostatkom sa bude môcť verejnosť pokloniť 29. mája v Múzeu B.B. Kinga v Indianole a pohreb sa uskutoční 30. mája v neďalekom Misionárskom baptistickom kostole Bell Grove. Pätnásťnásobný držiteľ prestížnych hudobných cien Grammy bude pochovaný v uvedenom múzeu, informovala dnes tlačová agentúra AP.

B.B. King zomrel 14. mája vo veku 89 rokov v Las Vegas, kde v posledných rokoch žil.

Bol považovaný za jedného z najlepších a najuznávanejších bluesových umelcov všetkých čias. Ovplyvnil generáciu rockových gitaristov, počínajúc Ericom Claptonom a Steviem Rayom Vaughanom končiac.

Svojim gitarám od začiatku kariéry dával meno Lucille. Hrať začínal na nástrojoch značky Fender a Gretsch, potom však už hrával na "gibsonkách".

Počas viac ako 70 rokov svojej kariéry vydal B.B. King desiatky albumov. Mal hlboký rezonujúci hlas a aj keď tvrdil, že prsty ho neposlúchajú, zvuk jeho gitary bol ľahko rozpoznateľný.

Od roku 1971 získal 15 cien Grammy, bol nositeľom čestného doktorátu Yaleovej univerzity a jeho prínos a význam pre americkú kultúru i jej šírenie po svete ocenili vyznamenaniami viacerí prezidenti USA - Bill Clinton mu v roku 1995 udelil prestížnu cenu Kennedy Center Honors a George W. Bush ho v roku 2006 vyznamenal Prezidentskou medailou slobody.

B.B. Kingovi v 80. rokoch 20. storočia diagnostikovali cukrovku 2. typu. V apríli bol niekoľko dní hospitalizovaný pre problémy súvisiace s týmto ochorením. V máji King na svoju facebookovú stránku napísal, že je v hospici v Las Vegas.