Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Kultúra

BBD premiéruje hru Hugov svet podľa zápiskov skutočného chlapca

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Diváci tak zistia, čo v ňom vyvolalo vyliahnutie vtáčika či stretnutie s vojakom, ako si predstavuje mimozemšťanov a prečo chce jazdiť na motorke.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Bratislavské bábkové divadlo (BBD) uvádza v piatok premiéru inscenácie Hugov svet. Režisérom a autorom libreta je oceňovaný experimentálny tvorca Jiří Adámek Austerlitz. "Vznikla podľa zápiskov štvorročného chlapca," informuje BBD o novom počine.

Inscenácia vychádza zo zápiskov chlapca Huga, ktorý sa naučil písať na stroji a vytvoril na ňom hravé reflexie svojich zážitkov a predstáv. Diváci tak zistia, čo v ňom vyvolalo vyliahnutie vtáčika či stretnutie s vojakom, ako si predstavuje mimozemšťanov a prečo chce jazdiť na motorke.

"Čítal som veľa experimentálnych kníh pre deti, ktoré pracujú s absurditou a nonsensom a bláznivo sa hrajú s jazykom," hovorí Adámek Austerlitz. "Hugo napísal text, ktorý obsahuje rovnaké postupy, je však úplne autentický. Je neuveriteľné, že toto napísal ako štvorročný. Hugove zápisky majú v sebe skutočnú poéziu," dodáva režisér. Divadlo poznamenáva, že vytvoril silný zmyslový zážitok vďaka imaginatívnym obrazom, hudobnosti reči a kontaktu hercov s divákmi. "Tí sa ocitnú priamo na javisku, kde sa obrazy z Hugových zápiskov odohrávajú na piatich stoloch súčasne a v priestore za nimi, ktorý je zároveň pódiom pre hudobnú kapelu," približuje BBD.

Českého režiséra označuje za odvážneho tvorcu, ktorý sa nebojí riskovať a vyhľadáva neprebádané a nezaužívané formy tvorby. Podľa umeleckej šéfky divadla Kataríny Aulitisovej takýto autentický projekt v repertoári BBD ešte nebol, vyžaduje si však diváka s dušou dieťaťa. "Pracuje s detskou obrazotvornosťou a abstrakciou. Predstavuje návrat ku koreňom nás všetkých, čistú detskú hru bez nánosov ´dospeláckeho´ prachu," dodala Aulitisová.

Jiří Adámek Austerlitz je autor vlastného typu hudobného divadla, v ktorom kombinuje hudbu, spev a reč. Tvorí inscenácie pre deti a dospelých, spolupracuje na nových operách a režíruje koncerty klasickej hudby pre deti. Inscenáciou Hugov svet nadväzuje na svoje úspešné tituly Libozvuky a Tramtárie v pražskom divadle Minor.