Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Be2Can ponúkne kolekciu 12 filmov z Benátok, Berlinale a Cannes

Be2Can Foto: Facebook Be2Can

Tretie vydanie Be2Can otvorí nemecká komediálna dráma Toni Erdmann režisérky Maren Ade (nominant Nemecka na Oscara).

Bratislava 6. septembra (TASR) - Tretí ročník filmového festivalového echa Be2Can sa bude konať od 24. do 30. októbra v 19 mestách a v 25 kinách na Slovensku. Prehliadka filmových titulov uvedených na festivaloch Benátky, Berlinale a Cannes prinesie kolekciu 12 filmov.

Diváci sa môžu tešiť na snímku britského režiséra Kena Loacha Ja, Daniel Blake (Zlatá palma, Cannes 2016). Majster sociálnej drámy v nej prináša príbeh päťdesiatnika Daniela, ktorý sa po infarkte ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporu od štátu. Ďalší víťazný film Zďaleka (Zlatý lev, Benátky 2016) je netradičnou romancou z dielne venezuelského režiséra Lorenza Vigasa. Rozpráva o dvojici mužov, ktorých rozdeľuje priepasť veku, spoločenského postavenia i životných skúseností.

Z minuloročných Benátok Be2Can uvedie aj ďalšie dva filmy nominované na Zlatého leva. Prvým je Frankofónia - historická prechádzka parížskym Louvrom významného ruského režiséra Alexandra Sokurova a nekonvenčný dokument hudobníčky, performerky a experimentátorky Laurie Anderson Psie srdce.

Z Berlinale nebude na prehliadke chýbať ani love story Hedi, ovenčená Cenou za najlepší debut a Strieborným medveďom pre najlepšieho herca. Významovo bohatý debut Tunisana Mohameda Bena Attiu dokáže jedným dychom vyrozprávať intímny príbeh a zároveň byť alegóriou spoločenských premien. "Hedi je kľúčovým titulom Be2Can3, pretože spája významnú umeleckú kvalitu, aktuálnu výpoveď a nové talenty," uvádzajú dramaturgovia prehliadky, známi českí filmoví publicisti Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Ďalším titulom z Berlína, ktorý bol nominovaný na Zlatého medveďa, je film talentovanej nemeckej režisérky Anne Zohra Berrached 24 týždňov o práve na potrat, ktorý podľa organizátorov určite vyvolá emotívne reakcie a diskusie. Do programu je zaradený i držiteľ druhého najvyššieho ocenenia z berlínskeho festivalu - Veľkej ceny poroty, ktorú získal film oscarového režiséra Danise Tanovića Smrť v Sarajeve, sonda do princípov nestálej "balkánskej duše" a výbušného európskeho storočia.

Z canneskej súťaže sa bude premietať subtílna japonská rodinná dráma režiséra Hirokazu Koreedu Po búrke, "sociálna detektívka" bratov Dardennovcov Neznáme dievča a rumunská dráma Sieranevada o vyhrotenom rodinnom stretnutí, ktoré reflektuje univerzálne problémy post-sovietskeho bloku. Divácky zaujímavá môže byť aj najnovšia snímka excentrického režiséra Nicolasa Windinga Refna Neon Demon, atypický horor zasadený do prostredia módneho priemyslu.

Tretie vydanie Be2Can otvorí nemecká komediálna dráma Toni Erdmann režisérky Maren Ade (nominant Nemecka na Oscara), ktorá tento rok v Cannes patrila k najväčším favoritom na Zlatú palmu, nakoniec získala Cenu kritiky FIPRESCI.

Okrem filmov z portfólia Film Europe je do programu Be2Can zaradená aj snímka American Honey od distribučnej spoločnosti CinemArt - nekonvenčná road movie režisérky Andrey Arnold, ktorá získala Cenu poroty na festivale v Cannes.

V Českej republike sa prehliadka bude konať od 6. do 12. októbra v štyroch mestách - v Prahe, Brne, Olomouci a Ostrave.

TASR informovala Dagmar Krepopová, PR manažérka spoločnosti Film Europe Media Company.